Dan civilne zaštite
0

Dodijeljena priznanja za hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja

FENA
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar uručio je danas zaslužnim pojedincima, te predstavnicima institucija i organizacija priznanja i zahvalnice za posebne zasluge i uloženu hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja.

Priznanja su dobili Stipo Buljan iz Federalnog štaba civilne zaštite FBiH, Biljana Tomić i Momčilo Ljuboja iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Marinko Viljušić i Milisav Stanišić iz Odjela javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH, Esad Humo iz Interventne spasilačke službe Mostar, Zdenko Marić iz Hercegovačke gorske službe spašavanja Mostar, Nenad Ikonić iz Kluba spasilaca "Wolf" Foča, Ahmed Pjano iz Međunarodne organizacije "Save the Children" i Željko Dugonjić šef Operativno- komunikacijskog centra BiH - 112 iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Za posebne zasluge u zaštiti i spašavanju, tokom velikih prirodnih nesreća, kao i za druge posebne zasluge u razvoju zaštite i spašavanja u BiH uručene su zahvalnice organizacijama.

Zahvalnice su uručene za EUFOR, Međunarodnoj organizaciji "Save the Children", Uredu UNICEF-a u BiH, Uredu USAID-a u BiH, kao i Ministarstvu odbrane BiH za posebne zasluge pilota helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH u spašavanju života i dostavi humanitarne pomoći tokom velikih prirodnih nesreća u period 2010. - 2012. godine.

Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH organizovao je, za dobitnike priznanja, prijem u Operativno-komunikacijskom centru (OKC) 112 Ministarstva sigurnosti BiH.

Priznanja zaslužnim pojedincima, te predstavnicima institucija i organizacija uručio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

"U situacijama stalne opasnosti od različitih vrsta izvanrednih situacija posebno su važne aktivnosti prevencije i smanjenja rizika, izgradnja institucionalnih kapaciteta, žurna mobilizacija operativnih snaga za pomoć i učinkovit odgovor", rekao je zamjenik Ćavar i zahvalio nagrađenim za njihov doprinos i iskazanu hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja ljudi.

Član Hercegovačke gorske službe spašavanja Mostar Zdenko Marić naglasio je da je osjećaj spašavanja ljudskog života poseban.

"Obično spašavamo ljude koje i ne poznajemo. Od njih ne tražimo da nam zahvale. Sve što radimo je zbog osjećaja koji se ne može opisati", rekao je Marić.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH, Samir Agić, istakao je da je prijem u OKC-u način da se pokuša naći zajednički jezik kako bi se došlo do novih ciljeva i naprednijih načina rada u narednom periodu.

"Sistem zaštite i spašavanja na državnom nivou funkcionira od 2005. godine i od tada se polako razvija. Uradili smo puno, ali ostaje još mnogo posla", rekao je Agić.

Priznanja i zahvalnice za posebne zasluge i uloženu hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja dodijeljene su odlukom ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.