"Ni Japan nije daleko"
12

Doder: Atomske centrale su velika prijetnja za građane RS-a

SRNA
Milimir Doder (Foto: SRNA)
Milimir Doder (Foto: SRNA)
Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder rekao je da Republici Srpskoj najviše prijeti opasnost od zemljotresa, velikih poplava, požara i epidemija kao posljedica. Kako Doder veli, građanima velika opasnost prijeti od atomskih centrala, pa im pored toga nezaposlenost, besperspektivnost i hronična besparica dođu kao nebitne stvari.

"Najveće rizike sa karastrofalnim posljedicama po RS predstavljaju i klizišta i atomske centrale, koje su od RS-a udaljene 110 i 115 kilometara, što znači da kada bi njihovi akcidenti išli vazdušnim putem građani RS brzo bi bili ugroženi, jer u takvim slučajevima ni Japan nije daleko", rekao je Doder novinarima u Banjoj Luci.

Doder je u pauzi prve planske konferencije za izradu dokumenta Procjena ugroženosti Republike Srpske od prirodnih i drugih nesreća rekao novinarima da će grupa stručnjaka iz različitih oblasti značajnih za zaštitu i spašavanje u RS doprinijeti da ovaj dokument bude završen do kraja godine, a rad na ostalim dokumentima Plana civilne zaštite do kraja 2013. godine. 

"Cilj procjene je da se utvrde svi potencijalni rizici u Republici Srpskoj i da se na naučnoj osnovi donesu preventivne mjere", dodao je Doder. 

On je naglasio da su učesnici konferencije danas uglavnom radili na statističkim podacima o tome šta se dešavalo u posljednjih sto i više godina na području Republike Srpske, jer će na bazi tih podataka biti utvrđeni rizici. 

"Na narednim konferencijama utvrdićemo kako da se suprotstavimo tim rizicima", rekao je Doder i dodao da će biti propisane mjere i doneseni planovi o zaštiti i spašavanju od nepogoda.

Govoreći o nedavnom nevremenu praćenim gradom koji je pričinio štetu na usjevima u RS, Doder je rekao da je ispaljen dovoljan broj protivgradnih raketa, ali da problem predstavlja to što Federacija BiH nema protivgradnu zaštitu.
On je rekao da je problem kada gradonosni oblaci dođu sa teritorije Federacije BiH s obzirom da tada Protivgradna zaštita u Republici Srpskoj ne smije da dejstvuje, jer bi time došlo do povrede teritorije. 

"Radi se na tome i da FBiH uspostavi sistem protigradne zaštite što će obezbijediti daleko bolju zaštitu", rekao je Doder i dodao da je Vlada RS obezbijedila Protivgradnoj zaštiti 500.000 KM za nabavku protivgradnih raketa, kojim ima dovoljno.
	
Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Radovan Bratić rekao je da su poplave u RS posljednjih godina učestale, pri čemu postoji opasnost od pojave crijevnih zaraznih bolesti poput žutice.

Govoreći o nedavnim smrtnim slučajevima uzrokovanim meningitisom, Bratić je rekao da je ova bolest bila prisutna i ranije, kao i da će je uvijek biti, te da ne treba širiti paniku povodom toga.  

Prvoj planskoj konferenciji za izradu dokumenta Procjena ugroženosti Republike Srpske od prirodnih i drugih nesreća, osim predstavnika Republičke uprave civilne zaštite, prisustvovali predstavnici Zavoda za statistiku, ministarstava RS, Hidrometeorološkog i Seizmološkog zavoda, Institita za javno zdravstvo i drugih relevantnih institucija.  

Vlada Republike Srpske donijela je u martu Rješenje o imenovanju radne grupe za izradu Plana civilne zaštite koju čini 41 ekspert iz različitih oblasti značajnih za zaštitu i spašavanje u Republici Srpskoj čime su se stekli i formalni uslovi za početak rada na izradi ovog dokumenta.