Fondacije Hastor
0

Dodatnih 21.000 KM za školovanje stipendista

Sarajevo-x.com
U prostorijama ASA Art galerije u Sarajevu održana je aukcija odabranih slika poznatih bh. slikara Hame Ibrulja i Seada Čerkeza, a sva prikupljena sredstva su namjenjena za školovanje stipendista Fondacije Hastor.

Učesnici aukcije su imali priliku da licitiraju 20 izloženih slika gore pomenutih umjetnika, od kojih je kupljeno 17 slika. Kupovinom slika prikupljeno je 21.000 KM što će biti uplaćeno na račun Fondacije Hastor.

Fondacija Hastor, kao neprofitna organizacija registrovana u Bosni i Hercegovini, prepoznala je značaj stvaranja mogućnosti za obrazovanje mladih. Oslanja se na obrazovanje kao ključ uspjeha i svojim projektima pomaže mladim ljudima koji se zbog teškog socio-ekonomskog stanja nalaze na marginama društva. Plan Fondacije je da do kraja školske 2008./2009. godine stipendira ukupno 970 mladih iz Bosne i Hercegovine.

Animiranje mladih da se svojim trudom i zalaganjem, ali i korištenjem vlastitih resursa izbore i uhvate u koštac sa izazovima modernog društva jedan je od glavnih ciljeva ove Fondacije. Kroz svoje programe, stipendisti Fondacije su uključeni u volonterske aktivnosti. Svojim radom i volontiranjem učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica, uče se toleranciji, doprinose razbijanju predrasuda i stereotipa o sebi i drugima i time doprinose unapređenju cjelokupnog bh. društva.