Tužilaštvo BiH
0

Dodatni dokazi u slučaju Trbić

FENA
Sud BiH prihvatio prijedlog Tužilaštva za izvođenje dodatnih dokaza na suđenju Miloradu Trbiću.

Na statusnoj konferenciji Sudsko vijeće koje zasjeda na suđenju Miloradu Trbiću prihvatilo je prijedlog Tužilaštva za izvođenje dodatnih dokaza, obrazloživši svoju odluku time da su ponuđeni dokazi “relevantni za postupak”.

“Pored svjedoka koji će biti saslušani, Sud prihvata i uvođenje videosnimaka i transkripta dokaza koji su provođeni pred Haškim tribunalom, a koje je Tužilaštvo predložilo. Stoga Tužilaštvo mora obezbijediti sve te materijale”, kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo BiH tereti Milorada Trbića, bivšeg pomoćnika načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske RS-a, za genocid i učešće u prisilnom preseljenju i pogubljenju Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine. Na ovom ročištu sudija Jukić također je upitao Odbranu o zdravstvenom stanju optuženog, jer je “Sudsko vijeće primijetilo da ono nije najbolje”. Trbić je odgovorio da je “u potpunosti zdrav” te da nema smetnji da se nastavi suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. decembar 2008. godine, kada će Tužilaštvo saslušati prve dodatne svjedoke, saopćeno je danas iz BIRN-Justice Report.