Sastanak Halilović - Simonsen
0

Dodatna pomoć UNDP-a razvoju BiH

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović sa saradnicima primio je delegaciju UNDP-a iz New Yorka, koju je predvodio Jakob Simonsen, direktor ureda te UN agencije za nordijske zemlje.

"Cilj naše posjete je da vidimo kako ured UNDP-a u BiH može više pomoći u razvoju BiH te koje bi prioritetne potrebe ove zemlje mogle biti obuhvaćene planom ove UN-ove agencije do 2014. godine.", kazao je Simonsen.

Posebno interesovanje pokazao je za predstojeću regionalnu donatorsku konferenciju za pomoć raseljenim osobama i izbjeglicama.

Na ministarskoj konferenciji održanoj ove sedmice u Beogradu dogovoreno je da donatorska konferencija za rješavanje pitanja raseljeništva u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori bude održana u proljeće 2012. godine u Sarajevu.

Prema najavama, očekuje se da bi donatori mogli osigurati više od 500 miliona eura za rješavanje pitanja raseljeništva. Od toga bi BiH pripalo više od 100 miliona eura, koji će omogućiti nastavak implementacije Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma.

Ministar Halilović informirao je delegaciju UNDP-a o trenutnim aktivnostima Ministarstva, posebno u oblasti povratka i zaštite prava Roma.

"Prioritet Ministarstva je implementacija Revidirane strategije u svim segmentima, počevši od rekonstrukcije povratničkih domova, obnove infrastrukture, harmoniziranja zakona koji reguliraju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, do deminiranja povratničkih lokacija", kazao je ministar Halilović.

Izdvojio je nastojanja Ministarstva da u naredne dvije godine riješi pitanje kolektivnih centara i alternativnog smještaja te elektrifikaciju povratničkih naselja.

"U završnoj su fazi pregovori s Evropskom razvojnom bankom o kreditnom zaduženju od oko 50 miliona eura neophodnih za trajno zbrinjavanje oko 2.000 porodica, odnosno oko 7.000 osoba korisnika kolektivnih centara i alternativnog smještaja", rekao je ministar Halilović, saopćeno je iz Ministarstva.