BiH
1k

Dočekan jedan od najvećih muslimanskih blagdana: Bajram-namaz klanjan u džamijama širom BiH

Klix.ba
Bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muslimani širom Bosne i Hercegovine jutros su dočekali jedan od dva najveća blagdana - Ramazanski bajram.

Tradicionalni bajramski program u Gazi Husrev- begovoj džamiji jutros je počeo u 5 sati 10 minuta klanjanjem sabah-namaz. Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Vjernici su ispunili prostor u i oko te izvan harema Gazi Husrev-begove džamije.

Kavazović je poručio kako svijet danas karakteriziraju ekstremna borba za preživljavanje, pohota i pohlepa kojima nema kraja, te dodao kako su u manjini oni koji uspijevaju postići mjeru i ravnotežu na svom životnom putu.

Dio bajramske hutbe reis Kavazović posvetio je Srebrenici, u kojoj će i ove godine 11. jula biti obilježena godišnjica genocida nad Bošnjacima počinjenog 1995. godine i organizovana kolektivna dženaza i ukop žrtava tog zločina.

Vahid ef. Fazlović: Vjerovanje i doborčinstvo uzdižu ljudsku dušu

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog jutros je u prisustvu velikog broja vjernika upriličena u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji je tom prilikom istakao da je strpljivost izvor najpostojanijih ljudskih kvaliteta i put je koji zasigurno vodi ka pobjedi i uspjehu.

"To je suština svrhe života koju najbolje dosežemo u ibadetima, posebno u ibadetima namaza i posta. Zato je ramazan bio naša najbolja škola bogobojaznosti, takvaluka i odrazit će se u vremenu koje je ispred nas", kazao je ef. Fazlović.

Obraćajući se prisutnima on je podsjetio da vjerovanje i dobročinstvo uzdižu ljudsku dušu na prijestolje časti i dostojanstva te da su svjetlo koje obasjava ljudski život u cijelosti.

Kako je istakao, čestitost i dobročinstvo u međuljudskom ophođenju predstavljaju čuvanje datog povjerenja i odgovornost prema obavezama.

"Vjernik uvijek čuva povjerenje i preuzete obaveze odgovorno ispunjava. To dolazi iz njegoviog imana i dostojanstva. On to čini predano i strpljivo", naglasio je ef. Fazlović koji je potom pročitao dio hutbe reis-ul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Na kraju, uz tradicionalne riječi Bajram šerif mubarek olsun, muftija tuzlanski čestitao je Ramazanski bajram svim muslimanima i muslimankama, poželivši svima lijepo zdravlje i puno uspjeha u dobru koje čine.

Vjernici su jutros ispunili i ostale tuzlanske džamije, a nakon klanjanja bajram-namaza te međusobnog čestitanja krenuli su put svojih kuća kako bi radost Bajrama podjelili sa svojim najbližim.

Bajramsko druženje na otvorenom danas će sa početkom u 9:30 sati biti upriličeno na tuzlanskom Sonom trgu, a prisutni vjernici će uz kafu, sok i neizostavnu baklavu imati priliku jedni drugima čestitati jedan od najvećih muslimanskih blagdana.

Bajram namaz klanjan u džamijama širom Krajine

Brojni vjernici okupili su se u džamijama i mesdžidima u osam općina Unsko-sanskog kantona. Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza održana je u još uvijek nedovršenoj Gradskoj džamiji u Bihaću.

U svojoj bajramskoj hutbi muftija bihaćki Hasan ef. Makić, pred više od 1.000 vjernika, govorio je o vrijednosti ramazana i radosti bajrama, naročito za one koji su uspješno ispostili mjesec ramazan.

U Cazinu je centralna svečanost održana u Gradskoj džamiji, a bajram-namaz i hutbu vjernicima održao je Smajo ef. Šabić, imam džamije. Džematlijama se obratio i Said ef. Mujakić, glavni imam Medžlisa IZ Cazin, koji je vjernicima prenio poruku reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.

U Bužimu je bajram-namaz klanjan u svih 20 džamija Medžlisa Islamske zajednice Bužim. Centralna svečanost na nivou Medžlisa Islamske zajednice Bužim održana je u Gradskoj džamiji Bužim, u kojoj je bajram namaz predvodio i bajramsku poruku prenio Senad ef. Aljić. Džamija je kao i obično bila pretijesna, pa je određen broj vjernika klanjao ispred džamije.

Bajram namaz klanjao se i u Velikoj Kladušu, Ključu, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu.

Nekoliko stotina vjernika klanjalo Bajram namaz u Kajseriji

Nekoliko stotina vjernika klanjalo je Bajram namaz u džamiji Kajseriji u Goraždu gdje je održana centralna bajramska svečanost na nivou Goraždanskog muftijstva. Predvodio je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

"Braćo i sestre, živimo u vremenu u kojem su dobro i zlo izmiješani, naš svijet karakteriziraju ekstremna borba za preživljavanje, pohota i pohlepa kojima nema kraja, u manjini su oni koji uspjevaju postići ravnotežu u svom životnom putu, onako kako molimo gospodara da nas sačuva od džehenemske vatre", govorio je, između ostalog, Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija, uz podsjećanje da će onome ko pred Gospodara svoga stane i bude se bojao i strasti se suzdržavao dženet biti sigurno boravište.

Osvrćući se na mjesec posta koji je iza nas muftija Pitić je između ostalog naglasio.

"Ovakvo duhovno putovanje kakvo smo upravo iskusili u mjesecu ramazanu potrebno nam je i poslije ovog mjeseca, podrazumijeva bježanje od nemara i nepokornosti Allahu uzvišenom, budnost srca, zdravlje uma i smirenost duše. Njegovi ramazanski putnici mogli su izgraditi utvrdu u kojoj će istinske vrijednosti vjere biti sačuvane od posrnuća a uz njih i njihove najbliže“, kazao je efendija Pitić.

Bajram namaz klanjan je u svim mesdžidima i džamijama na području goraždanskog muftijstva.

Centralna manifestacija u zeničkoj Čaršijskoj džamiji

Bajram-namaz u Zenici klanjan je u svim džematima na području Medžlisa islamske zajednice u Zenici, a centralna svečanost održana je u Čaršijskoj džamiji u centru grada.

Više hiljada vjernika Bajram-namaz je klanjalo na otvorenom u centru grada, a muftija zenički Ejub ef. Dautović je kazao da je Bajram blagdan pomirenja i zajedništva.

"Tada najviše osjetimo da pripadamo drugima i da drugi pripadaju nama. Radosti nema bez jednih ili drugih, Bajram ne može biti tamo gdje nema ravnopravnosti među ljudima", pojasnio je Dautović.

U bajramskoj hudbi okupljenim vjernicima Dautović je kazao da je čitavo čovječanstvo u strahu.

"Čovječanstvo je u strahu, patnji i bolu. Ogroman strah i zabrinutost za budućnost čovječanstva prisutna je na svakom kontinentu. Ljudi se pitaju gdje je izlaz i gdje je put koji vodi u sigurniju i bolju budućnost? Mi muslimani znamo da je to put Kur'ana i sunneta Muhammeda a.s", izjavio je zenički muftija.

Nakon bajramske hutbe uslijedila su čestitanja, a Zeničani su druženje nastavili u zeničkom ugostiteljskim objektima u centru grada uz sevdah.