Sarajevo
0

Doček 7. rotacije jedinice OSBiH za uništavanje NUS-a

FENA
Pripadnici sedme rotacije Jedinice Oružanih snaga BiH (OSBiH) za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) vratili su se u BiH nakon uspješno obavljene misije podrške miru u Iraku.

Tim povodom danas je u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu upriličen svečani doček i smotra Jedinice za uništavanje NUS-a kojima su prisustvovali visoki dužnosnici Ministarstva odbrane BiH, OSBiH, članovi vojnodiplomatskog kora, predstavnici NATO-štaba u Sarajevu, EUFOR-a, tvrtke MPRY, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, kao i članovi porodica pripadnika sedme rotacije.

Dobrodošlicu pripadnicima sedme rotacije u povodu uspješno okončane misije i dostojnog predstavljanja BiH iskazali su zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Miladin Milojčić i komandant Operativne komande OSBiH brigadni general Anto Jeleč.

Njihova zajednička ocjena je da su pripadnici OSBiH visokoprofesionalnim i odgovornim angažmanom još jednom potvrdili spremnost BiH i njenih OS da potpuno ravnopravno s ostalim članicama Koalicijskih snaga odgovore svim izazovima.

Istaknuto je da je BiH, kao članica UN-a i OSCE-a i kao potpisnica međunarodnih konvencija, čvrsto opredjeljenja da aktivno doprinosi izgradnji i očuvanju mira i stabilnosti u svijetu, te da je posvećena izvršavanju obaveza na putu ka članstvu u evroatlantskim integracijama.

Izraženo je očekivanje da će se, s obzirom na razvoj situacije u Iraku, do kraja ove godine svi pripadnici OSBiH , trenutno angažirani u sklopu mirovne misije vratiti u matičnu zemlju.

Ovom prilikom iskazana je zahvalnost svim zemljama koje su podržale preustroj OSBiH, te posebno Vladi Sjedinjenih Američkih Država na potpori u obuci i opremanju OS.

Prema podacima kojima raspolažu u OS, sedam dosadašnjih rotacija OSBiH od po 36 pripadnika tokom šestomjesečne misije u Iraku uništavale su u prosjeku po 50 tona različitih minsko-eksplozivnih sredstava ili naprava.