Tužilac Barašin ponovio
0

"'Dobrovoljačka' će biti procesuirana u BiH, Vukčević mora popustiti"

FENA
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Glavni tužlac BiH Milorad Barašin izjavio je da će predmet "Dobrovoljačka" biti procesuiran u BiH, dodajući da Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj je "osumnjičeno 15 osoba", među kojima i nedavno u Beču privedeni, a potom uz kauciju oslobođeni ratni general Armije BiH Jovan Divjak.

Barašin u intervjuu Politici od petka nije želio potvrditi da li se među osumnjičenima nalazi i Ejup Ganić, ali je najavio da će istraga biti "okončana do kraja juna ove godine", prenio je Tanjug.

Divjak je 3. marta uhapšen u Beču na temelju potjernice iz Srbije zbog navodnih zločina počinjenih u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine u Sarajevu.

Na izručenje Divjaka računaju i Srbija i BiH, a Barašin je za vođenje paralelnih istraga za ista kaznena djela okrivio Srbiju i srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Barašin smatra da ovaj problem nije moguće riješiti zato što srpska strana "neće da popusti u određenim stvarima".

On je rekao da tužilac Vukčević već duže vrijeme nudi potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza u vezi s predmetom "Dobrovoljačka", ali da on ne može jednostrano da ga potpiše.

"Moraju se uvažavati i stavovi Tužilaštva BiH, mora gospodin Vukčević da popusti u određenim stvarima i da udovolji našim zahtjevima. I to je problem", kazao je Barašin.

"Nama je zapravo nuđen model sporazuma kakav je Srbija zaključila s Hrvatskom, a ja godinama upozoravam da takav sporazum ne odgovara BiH, a ne odgovara ni Srbiji, što se potvrdilo u slučaju (Milorad) Purda.

Na opasku novinara da Vukčević neće odustati od izručenja Divjaka Srbiji, Barašin je odgovorio da je zahtjev za izručenje Divjaka uputila BiH, jer se radi o državljaninu BiH i događaj koji se, naredbom za provođenje istrage i njemu stavlja na teret, također se desio na području BiH.

Upitan kada će istraga biti okončana, Barašin je odgovorio da tužilac ne može reći kada će istraga biti okončana.

"Izdao sam naredbu da to bude završeno do kraja juna ove godine. Da li će uslijediti podizanje optužnice ili će istraga biti obustavljena, zavisi od ocjene tužilaca i dokaza", kazao je on.

Barašin je rekao da se tužioci ne obaziru na razne pritiske, već rade na predmetima, podižu optužnice i tako će i nastaviti.

Upitan može li otkriti imena svih 15 osumnjičenih u predmetu "Dobrovoljačka", on je odgovorio da u ovom trenutku ne može. Osumnjičenih ima i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka, i svi koji su osumnjičeni bit će i procesuirani, kazao je Barašin.