Doktori savjetuju
16

Dobro operite voće i povrće, kuhajte hranu i pijte čaj

Piše: J. H.
Uposlenici Hitne pomoći uvijek na usluzi građanima
Uposlenici Hitne pomoći uvijek na usluzi građanima
U sarajevskoj Hitnoj pomoći u posljednjih nekoliko dana sve je više osoba koje dolaze zbog stomačnih problema, vrtoglavice i proljeva uzrokovanih visokim temperaturama. Dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, savjetuje šta jesti i piti.

U posljednja 24 sata Hitna pomoć je imala 454 pacijenta. Osamnaest njih javilo se zbog stomačnih problema, proljeva i vrtoglavice. Dr. Softić-Taljanović kaže kako su svi ovi problemi u vezi sa visokim temperaturama koje su posljednjih sedmica zahvatile BiH i regiju.

Naša sagovornica savjetuje svim građanima da voće i povrće peru pod što jačim mlazom vode, da jela što bolje kuhaju i peku.

"Voće i povrće treba kupovati za dnevnu upotrebu. Ovo isto se odnosi i na ostalu hranu, jer su visoke temperature odlična podloga za razvoj bakterija", kaže direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Pacijenti koji su se javili u Hitnu pomoć dobili su terapiju koje se moraju pridržavati. Oni koji ostaju kući, a imaju navedene probleme, moraju piti dosta tekućine.

"Sve zavisi šta ko voli, ja savjetujem da se pije čaj, ali ne u velikim količinama, jer to može otežati rad želuca. Oni koji imaju proljev, neka jedu prepečen hljeb ili dvopek, te krompir pečen bez masnoće", savjetuje dr. Softić-Taljanović.

U slučaju pojave temperature i krvi u stolici, ljekari apeluju da se osobe odmah jave za pomoć, jer to mogu biti veoma opasni simptomi.