BiH
9

Dobrinja na čekanju: Obnova glavne ceste neće početi prije 2017. godine

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevsko naselje Dobrinja ima neke od najoštećenijih ulica u gradu, a izdvajaju se ulica Emila Zole i Bulevar Mimara Sinana.

Iako je u posljednjih nekoliko godina izvršena obnova važnih saobraćajnica na Dobrinji (ulice Senada Poturka i Ante Babića), taj trend doživljava pauzu zbog projekta A transverzale.

"Na području naselja Dobrinja, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo trenutno izvodi radove na izgradnji A transverzale. Trenutno je to glavni projekat u ovom dijelu koji se realizuje i smatramo da je to velika investicija za naselje Dobrinja koja za cilj ima rasterećenje saobraćajnih tokova i bolju povezanost s ostatkom grada", rečeno je za Klix.ba iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, početkom septembra počela je gradnja novog sarajevskog bulevara koji će se protezati od Međunarodnog aerodroma Sarajevo do raskrsnice kod SOS Dječijeg sela.

Direkcija je za sljedeću godinu u naselju Dobrinja planirala redovno održavanje, odnosno sanaciju udarnih rupa i manje zahvate na cesti i u putnom pojasu.

"Kada završimo izgradnju A transverzale, sljedeći veliki projekat bit će rekonstrukcija koja će podrazumijevati kompletan novi asfalt i ugradnju ivičnjaka na dionici od početka A transverzale prema međuentitetskoj liniji", objašnjeno je iz Direkcije za ceste KS.

S obzirom na rok za igradnju bulevara, tj. na činjenicu da je ugovor o projektu potpisan na dvije godine, sljedeći veliki poduhvat ne može se očekivati prije 2017. godine.

Cesta koju Direkcija spominje je zapravo Bulevar Mimara Sinana (manjim dijelom ulica Braće Mulić), jedna od glavnih dobrinjskih ulica sa četiri trake, koja je vjerovatno jedna od najoštećenijih u općini Novi Grad, ali i u Sarajevu uopće.