Osman Topčagić
0

Dobri rezultati u primjeni SAA preduvjet za kandidaturu za EU

FENA
Cilj BiH je da kandidatski status za članstvo u EU dobije do kraja 2010. godine, a da li će se to dogoditi i ranije zavisit će od raspoloženja u EU da se ubrza proces integracije svih država u regiji, te ako BiH pokaže dobar rezultat u ovom procesu.

Ovo je danas izjavio direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, napominjući da je dobar rezultat u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU preduvjet za podnošenje zahtjeva za članstvo koji vodi kandidatskom statusu.

Topčagić je danas bh. diplomatama u okviru Diplomatskog foruma MVP-a BiH u Sarajevu govorio o perspektivama pridruživanja BiH Evropskoj uniji i zadacima bh. diplomatije.

Istaknuo je da potpisivanje SAA znači velike obaveze za sve institucije, posebno za MVP i diplomatsku mreže.

Tako je MVP nadležan da pripremi ratifikaciju SAA u BiH i te aktivnosti su u toku, a prvi neposredni zadatak diplomatske mreže, posebno u državama članicama EU, jeste da osigura da se SAA ratificira i u državama članicama.

Također, neophodno je i stalno informiranje sagovornika u državama članicama EU o rezultatima u primjeni obaveza iz Sporazuma.

Ističe da je ovaj period ključan za proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Naime, 7. oktobra treba da bude održan prvi sastanak privremenog odbora za praćenje provedbe Privremenog sporazuma o SAA.

Ovaj odbor, međutim, još nije formiran, te Topčagić očekuje da će Vijeće ministara BiH sutra na sjednici donijeti odluku o formiranju ovog tijela.

-Sastanak odbora prilika je da se čuju ocjene Evropske komisije, a naše mišljenje je da smo se dobro pripremili za provedbu, posebno trgovinskog dijela Sporazuma, kazao je Topčagić.

Kada je riječ o predstojećem godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku, napominje da je zadnji datum s kojim se rezultati uzimaju u obzir 3. oktobar, zbog čega je bitno da se ovih dana neke aktivnosti pokušaju finalizirati da bi izvještaj bio pozitivniji.

-Činjenica je da se ne mogu završiti sve aktivnosti, čak ni one s liste od 30 uvjeta koje nam je Komisija sugerirala, naveo je Topčagić, dodajući da se i nakon ovog izvještaja očekuje dinamizacija ovog procesa.