BiH
0

Dobojske mašinovođe će razgovarati s upravom ŽRS-a

FENA
Dobojskim mašinovođama, nakon što su jedini ostali pri generalnom štrajku, stigao je poziv na pregovore, ali s upravom "Željeznica RS”.

“Ako postignemo dogovor, vozove možemo pokrenuti za 10 minuta”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković, koji je tokom cijelog dana očekivao da stigne poziv na pregovore bilo od Vlade ili resornog ministarstva ili uprave.

Tražit će, kaže, garancije za isplatu plaća radnicima i ostalih davanja.

Prethodno je Sindikat radnika infrastrukture "Željeznica RS” obavijestio premijera Aleksandra Džombića da će pokrenuti minimum procesa rada, tako da su u generalnom štrajku ostanu još samo dobojske mašinovođe.

Džombić je kategoričan da neće pregovarati pojedinačno s sindikatima, jer je Vlada RS-a ispunila svoje obaveze i uplatila pet miliona maraka za dva regresa i topli obrok u skladu s dogovorom s predstavnicima Štrajkačkog odbora, s kojima ćemo potpisati i sporazum najkasnije u petak.

Kroz dobojsku stanicu i jučer su prolazili samo međunarodni vozovi i kompozicije, kojima upravljaju mašinovođe iz Federacije BiH.