BiH
0

Dobojska bolnica ostala bez grijanja

FENA
Nakon što je ušla u teške finansijske probleme, bolnica u Doboju od danas je ostala i bez grijanja.

Zadnje količine nabavljenog mazuta jučer su potrošene, a finansijskih sredstava za novu nabavku nemaju, budući da svaki mjesec imaju dugovanja između 600.000 i 700.000 KM i kasne uplate za doprinose i poreze.

Jedan od najvećih problema ove zdravstvene ustanove su dugovanja prema dobavljačima, potvrdilo je i ranije rukovodstvo bolnice.

Za mazut već duguju milion KM, a nisu izvršili nijedno plaćanje po tom osnovu od početka 2011.

Pomoćnik direktora dobojske bolnice Aleksandar Panić nada se da bi im jedna banka mogla izaći ususret kreditnim sredstvima, kojima bi izmirili za dio dugovanja po osnovu nabavke mazuta, a što bi omogućilo da nabave potrebne količine tog goriva za grijanje bolnice.

Trenutno na liječenju imaju oko 300 pacijenata, a dodatni problem predstavlja i činjenica da nemaju aletrnativnu mogućnost zagrijavanja prostorija.

Dobojska bolnica ima oko 700 zaposlenih, a u problemima je već duže vrijeme iako je po podacima resornog ministarstva uloženo 15,6 miliona KM od 2006.godine, od čega je za izgradnju i opremanje Centra za hemodijalizu Doboj, ali na bazi privatno–javno partnerstvo otišlo 5,5 miliona KM.

Finansijske probleme ima i većina drugih zdravstvenih ustanova u RS-u.