BiH
0

Dobojlija neovlaštenim korištenjem ličnih podataka ucjenjivao 40 žena

FENA
Policija u Banjoj Luci dostavila je izvještaj Okružnom tužilaštvu u tom gradu protiv muškarca iz Doboja zbog sumnje da je počinio krivična djela neovlašteno korištenje ličnih podataka i neovlašten pristup zaštićenom računaru i računarskoj mreži.

Naime, D. J. (1976.) se sumnjiči da je 7./8.augusta 2012. godine, putem računara koji koristi na svom radnom mjestu u firmi u Doboju, a koji je povezan na internet mrežu, neovlašteno pristupio zaštićenoj kompjuterskoj bazi podataka jedne ženske osobe iz Banje Luke.

"On je 'ušao' u e-mail adresu i profil na društvenoj mreži Facebook oštećene, nakon čega je ovu žensku osobu ucjenjivao da mu pošalje fotografije svog obnaženog tijela, i ukoliko to uradi da će joj u zamjenu vratiti lične podatke Facebook profila i e-mail adrese", saopćeno je danas iz CJB Banja Luka.

Daljom krimnalističkom istragom, utvrđeno je da je D. J. na sličan način, prethodnom neovlaštenim pristupom Facebook profilu i mail adresama, ucjenjivao za sada četrdeset ženskih osoba, zbog čega će protiv njega biti dostavljena dopuna izvještaja nadležnom tužilaštvu.