BiH
0

Doboj: Oštetili preduzeće za 274.861 KM

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Okružno tužilaštvo Doboj zaprimilo je izvještaj protiv dva lica iz Modriče i Šamca koja su osumnjičena da su trgovinskom preduzeću pričinila materijalnu štetu od oko 274.861 KM, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Ova dva lica osumnjičena su za zluopotrebu položaja i pomaganje u krivičnom djelu.

Za prijavljenog M.D. iz Šamca postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice trgovinskog preduzeća sa pravnim licem zaključio ugovor o prodaji poslovnih prostora, vlasništvo trgovinskog preduzeća, bez saglasnosti Upravnog odbora i Skupštine dioničara preduzeća.

Drugooptuženi D.T. iz Modriče osumnjičen je da je, kao član Upravnog odbora trgovinskog preduzeća, potpisao odluku o prodaji dva poslovna prostora, na osnovu čega je M.D. zaključio ugovore sa dva fizička lica, počinivši krivično djelo pomaganje, koje se odnosi na izvršenje navedenog krivičnog djela.

Prije sklapanja ugovora prijavljeni nije zatražio procjenu vrijednosti poslovnog prostora, koji je naknadno od Poreske uprave procijenjen na iznos pet puta veći od iznosa za koji je prostor prodat.

Pozivajuće sa na nepostojeće odluke Upravnog odbora, prijavljeni je sačinio ugovore o prodaji poslovnih prostora i zemljišta sa još tri fizička lica.

Na ovaj način trgovinskom preduzeću pričinjena je materijalna šteta u ukupnom iznosu do 274.861,93 KM, dok je pravnom subjektu omogućena protivpravna imovinska korist za razliku iznosa stvarne procijenjene vrijednosti i iznosa za koji je poslovni prostor prodat.