"Neće dozvoliti rušenje RS-a"
0

Doboj: Na godišnjicu genocida podrška Mladiću

FENA
U Doboju su polijepljeni plakati kojima, kako se navodi, Pododbor Srpskog kulturnog kluba Republike Srpske u tom gradu, Ravnogorski pokret otadžbine RS-a i Srpsko sokolsko društvo "Sveti Đorđe" u Doboju pozivaju građane na miting podrške Ratku Mladiću, koji organiziraju sutra u gradskom parku.

Osim slike haškog optuženika Ratka Mladića, na plakatima je poziv građanima da dođu na taj skup da bi, kako se navodi, "izrazili svoje nezadovoljstvo" te "poslali poruku istine i podrške".

Mitingom, ustvrdili su organizatori, će pokazati i stav kako "neće dozvoliti rušenje RS-a".

Ratko Mladić je u pritvoru Haškog tribunala u Scheveningenu od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije izručile tom sudu, nakon njegovog hapšenja u Lazarevu kod Zrenjanina 26. maja ove godine.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Tribunal u Haagu je podigao 25. jula 1995, ali on je uhapšen tek nakon gotovo 16 godina skrivanja.

Sutra u Potočarima kod Srebrenice bit će obavljena kolektivna dženaza 613 identificiranih posmrtnih ostataka ubijenih srebreničkih Bošnjaka 11. jula 1995.godine.