BiH
80

Doboj: Lara je na svijet došla u jeku poplava i olakšala porodici najteže trenutke

Piše: A. Dž.
U dobojskom naselju Usora još uvijek su vidljivi tragovi nezapamćenih majskih poplava koje su razorile veliki dio naše zemlje. Doboj je jedan od gradova koji je najviše stradao u ovoj katastrofi. Brojne kuće su uništene, a stanovnici ostali bez svega što su godinama stvarali.
Mira i Lara Lučić (Foto: Klix.ba)
Mira i Lara Lučić (Foto: Klix.ba)

Pet mjeseci poslije puno toga se uradilo zahvaljujući naporima pojedinaca, međunarodnih institucija, nevladinih organizacija...

Porodica Lučić jedna je od onih koja je imala sreću da bude dio programa Evropske unije za oporavak od poplava. Sredstvima EU saniran im je donji sprat kuće koji je bio u potpunosti devastiran, a četveročlana porodica sada se polako vraća normalnom životu.

Dok u naručju drži petomjesečnu Laru, Mira Lučić nam priča o nevjerovatnom životnom iskustvu. Naime, malena Lara na svijet je odlučila doći u najteže vrijeme - drugog dana poplava kada je Doboj bio u potpunosti pod vodom.

Teško je Miri pričati o tom danu jer, kako kaže, ne može se to opisati, već se mora doživjeti.

Kuća porodice Lučić (Foto: Klix.ba)
Kuća porodice Lučić (Foto: Klix.ba)

"Danima sam krečila, peglala, sređivala da pripremim sve, a sve je uništeno. Nekoliko dana sam plakala i tugovala, ali onda sam prestala. Beba je došla i morali smo razmišljati o njoj", kaže nam Mira.

Iako su to bili izuzetno teški momenti za ovu porodicu, pomoć je stizala sa svih strana, jer, kako kaže Mira, dobri ljudi se uvijek pojave kad je najteže.

"Srećom, sve se brzo zaboravi. Sada se, naprimjer, sjetim samo kada sam Laru rodila, ona mi je pomogla da ne razmišljam o ružnim stvarima. Vjerovatno bi sve bilo teže da se to nije desilo", ističe Mira.

Porodica Lučić presretna je urađenim u njihovoj kući. Sada, kako kaže Mira, slijedi opremanje namještajem, no ne žuri im se, jer je najgore iza njih.