BiH
0

Dobna granica prvog uzimanja droge spustila se ispod 15 godina

FENA
U tri grada u BiH u protekloj godini provedeno je istraživanje među injekcionim korisnicima droge, a rezultati govore o rasprostranjenom rizičnom ponašanju među tom populacijom i da se dobna granica prvog uzimanja droge spustila ispod 15 godina.

Studija je provedena u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici, obuhvatila je po 780 ispitanika iz svakog od tih gradova po 260, a implementatori su nevladine organizacije UG PROI, Margina i Viktorija.

Na zvaničnoj prezentaciji rezultata danas je novinarima u Sarajevu saopćena alarmantna činjenica da je za većinu ispitanika proteklo samo tri godine od prvog uzimanja droge do injekcionog uzimanja. Još jedna zabrinjavajuća činjenica je izloženost višestrukom riziku – česta promjena partnera i niska stopa upotrebe kondoma, a ustanovljeno je da je približno trećina injekcionih korisnika obuhvaćenih anketom u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici razmjenjivala igle i šprice tokom mjeseca koji je prethodio anketi.

Rezultati pokazuju i to da je oko polovina anketiranih injekcionih korisnika od 18 do 24 godine u Sarajevu i nešto više od četvrtine vršnjaka seksualni kontakt iskusilo prije 15 godine. Oko 60 posto imalo je više od jednog seksualnog partnera tokom godine prije ankete. Visoka zastupljenost virusa hepatitisa C među anketiranim korisnicima ukazuje na rizično ponašanje (razmjena igala i šprica, nezaštićen seks, promjena partnera).

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić istaknuo je danas značaj ove studije i kazao da bi trebalo periodično provoditi istraživanje rizičnog ponašanja te populacije da bi se pratila prevalencija HIV-a i ostalih štetnih agenasa. U skladu s nalazima tih studija i na osnovu prikupljenih dokaza donosioci odluka trebalo bi da kreiraju adekvatne programe.

Studiju nazvanu "Izvještaj o rezultatima biobihejvioralne ankete među injekcionim korisnicima droge u BiH 2007." proveo je UNICEF, a u njenoj realizaciji sudjelovao je i domaći vladin sektor, te Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA ) i vlada Švedske.

Rezultati istraživanja poslužit će kao pokazatelji HIV projekata Globalnog fonda koji se tiču injekcionih korisnika droge, a za 2010. godinu planirano je ponovljeno istraživanje.