BiH
0

Dobitnici turističkih nagrada iz BiH na prijemu kod Ive Josipovića

Klix.ba
Marijo Pejić i Ivo Josipović
Marijo Pejić i Ivo Josipović
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je jučer predstavnike Vijeća 16. Međunarodnog festivala turističkog filma, predstavnike gradova dobitnika i nominiranih za Zlatni cvijet Europe 2013., dobitnike Međunarodne turističke nagrade Zlatni Interstas 2012. i dobitnike Međunarodne turističke nagrade Povelja F.E.S.T. 2012., među kojima je bio i mr.sc. Marijo Pejić iz Sarajeva, kao i brojni drugi dobitnici priznanja iz BiH.

Izvršni Direktorij manifestacije, u saradnji sa centralnim Odborom F.E.S.T., Europske federcije turističkih novinara, sa sjedištem u Rimu, dodijelio je Pejiću, krajem prošle godine u Solinu, međunarodnu nagradu za zasluge za turizam Povelja F.E.S.T 2012. Svojim dugogodišnjim angažmanom u oblastima kulture, medija, obrazovanja, nauke, ekologije i socijalne politike, Pejić je dao izuzetan doprinos promociji turizma.

Generalni direktor manifestacije Vojko Pleština naglasio je da su ovogodišnje manifestacije, upravo zahvaljujući ličnom ugledu predsjednika Josipovića, koji je bio visoki pokrovitelj, doprinijele učvršćivanju pozicija ovih triju međunarodnih manifestacija u članstvu: FEST, FIJET, ITCO, AEFP/EFE, uglednih svjetskih asocijacija za kulturu, turizam, turistički film, turističko novinstvo, održivi razvoj i zaštitu okoliša, a što će, zasigurno rezultirati i značajnim doprinosom promociji turizma Hrvatske i susjednih zemalja u svijetu.

Čestitajući svim laureatima i dobitnicima festivalskih nagrada, predsjednik Josipović ocijenio je djelatnost Međunarodnog festivala turističkog filma kao i cjelokupne manifestacije vrlo značajnom za promociju ne samo hrvatskog turizma i gospodarstva, već i zemlje u cjelini.

Nagrađene je pozdravio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Prijemu su prisustvovali i ostali dobitnici međunarodnih turističkih nagrada iz Bosne i Hercegovine: Grgo Mikulić (TZ Zapadno-hercegovačkog kantona), Mirko Despić (Jahorina Film Festival), Amir Hadžić (Udruženje hotelijera i restoratera BiH), Ibrahim Jusufranić (Internacionalni Univerzitet u Travniku) i Ismet Huseinović (kazandžija, Sarajevo).