BiH
0

Dobitnici najvećih ratnih priznanja FBiH posjetili SDP

FENA
Predstavnici SDP-a na čelu s predsjednikom Zlatkom Lagumdžijom, generalnim sekretarom Nerminom Nikšićem i potpredsjednikom Damirom Hadžićem danas su u prostorijama SDP-a primili predstavnike Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH.

Predstavnici Saveza su čelnike SDP-a informirali o situaciji i problemima u kojima se nalaze, kao i sa zaključcima 1. vanredne skupštine Saveza i 5. vanredne sjednice Upravnog odbora dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH kojima se zahtjeva od Vlade Federacije BiH da se mjesečne isplate vrše u iznosu iz decembra 2008. godine, te da se usklade s prosjekom plaće iz 2008. godine.

Jedan od zaključaka je i da se zatraži smjena ministra Zahida Crnkića.

Kako su naveli predstavnici Saveza, ako se navedeni zahtjevi ne ispune, 1. oktobra minut do 12 održat će proteste u Sarajevu.

Naglašeno je kako njihov najveći problem predstavlja odnos federalne vlasti koja se prema njima, ljudima koji su se borili za ovu državu i za to dobili najveće ratno priznanje, najblaže rečeno odnosi potpuno neprihvatljivo.

Predstavnici SDP-a su u potpunosti podržali opravdane zahtjeve nosilaca najvećih ratnih priznanja Federacije BiH.

Zajednički je konstatirano da smanjivanje zasluženih i dodijeljenih prenadležnosti, bez smanjivanja javne potrošnje u svim segmentima društva, smatraju isključivo kao oblik omalovažavanja njihove borbe, ratnih zasluga i digniteta nosilaca najviših ratnih priznanja, te istovremeno i kršenju zakona koje čini Vlada s obzirom na to da su stavljanje zakona van snage i njegova izmjena u isključivoj nadležnosti Parlamenta FBiH.

Što se tiče SDP-a, odnos prema dobitnicima Zlatnog ljiljana i drugih najviših ratnih priznanja je istovremeno i odnos prema odbrani BiH, te će zbog toga predstavnici SDP-a u svim zakonodavnim organima insistirati da se nosioci najvećih ratnih priznanja tretiraju onako kako oni zaista i zaslužuju.

Na kraju sastanka u SDP-u su istakli da će svih 17 poslanika SDP-a u Parlamentu FBiH glasati protiv bilo kakvih izmjena Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.