Švedski ministar Wahlund
0

Dobar sastanak sa bh. političarima, učinjen napredak

SRNA
Lars Wahlund
Lars Wahlund
Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Švedske Lars Wahlund izjavio je da je današnji sastanak sa predstavnicima političkih partija iz BiH u Sarajevu bio dobar i da se postiže napredak.

On je pojasnio da se trenutno razmatra tekst butmirskog dokumenta kako bi se vidjelo da li su o njemu saglasni predstavnici političkih partija, a ako nisu saglasni, da objasne razloge.

"Ovdje je riječ o ustavnim promjenama, odnosno materiji na kojoj smo mi u Švedskoj radili 10 godina", rekao je Wahlund.

On je istakao da sada, kada su predstavnici političkih partija upoznati sa materijalom, smatra da postoji volja da se preduzmu minimalne promjene kako bi se pokrenuo proces ka Evropskoj uniji.

"Međutim, mora biti jasno da je to njihovo proces a ne naš i da mi ne diktiramo nego dajemo naše najbolje savjete", naveo je Wahlund.

On je naveo da Evropska unija najbolje zna šta je neophodno za ulazak u Uniju.

Wahlund je istakao da se debata sa predstavnicima političkih partija vodi u prijateljskoj atmosferi te da je veoma otvorena. 
On je ukazao da u BiH postoji tendencija da predstavnici političkih partija različito pričaju za stolom od onoga što kažu medijima.

Wahlund je istakao da su svi saglasni da Ustav BiH mora biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

On je istakao da se o tome razgovara u ovom trenutku ,ali da politički predstavnici imaju različito viđenje kako da se to postigne.

Švedski diplomata je napomenuo da će se ovaj proces nastaviti i da se ne može očekivati da se pitanje ustavnih promjena riješi na jednom ili dva sastanka.

Predstavnici sedam stranaka, zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, razgovarali su danas u Sarajevu sa predstavnicima EU i SAD o butmirskom paketu promjena u BiH.

Sastanaku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prisustvovali su su u ime SNSD-a Staša Košarac, u ime PDP-a Slobodan Nagradić, Perica Bundalo i Branko Dokić, dok SDA zastupa Alma Čolo, Stranku za BiH predstavlja Damir Arnaut, SDP BiH Nermin Nikšić, HDZ BiH Bariša Čolak, a HDZ 1990 Josip Merdžo.
Butmirski razgovori vođeni su u dva navrata sa liderima parlamentarnih stranaka u namjeri da se postigne politički sporazum o ustavnim promjenama prije sastanka Savjeta za provođenje mira 18. novembra u Sarajevu.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stuart Jones i direktor Sekretarijata Savjeta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Zoltan Martinusz ove sedmice počeli su u Sarajevu nove razgovore sa predstavnicima stranaka koje su 9. i 20. oktobra učestvovale u razgovorima u Butmiru.