BiH
0

Do širenja bruceloze došlo je nesavjesnom prodajom i transportom grla

FENA
Direktor KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo Jasmin Kazazović danas je u prostorijama Općine Ilijaš održao sastanak sa općinskim načelnikom Ilijaš Akifom Fazlićem, njegovim saradnicima Merimom Osmanovićem, pomoćnikom načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije, Zdravkom Barićem, pomoćnikom načelnika za civilnu zaštitu i Muamerom Derviševićem u ime Veterinarske stanice Di-vet Ilijaš.

"U Kantonu Sarajevo, na jednom imanju na području Ilijaša, locirano je i dijagnosticirano zarazno oboljenje bruceloza, a laboratorijskim ispitivanjem na 200 grla koza utvrđeno je oko 160 steropozitivnih jedinki", podsjećaju iz Veterinarske stanice.

U saopćenju se ističe da je KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo obavijest o pozitivnim nalazima uputila nadležnoj kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, kao i Ministarstvu privrede KS i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Do širenja ove bolesti došlo je nesavjesnom prodajom i transportom grla, jer nisu urađene zakonske analize i testiranja pri prodaji grla, te se na taj način bruceloza proširila i na druge općine. Tako su u općini Centar zaražena dva grla, u općini Novi Grad 11 grla, a u općini Vogošća 12 grla gdje je evidentirana i jedna osoba koja je oboljela, a čekaju se nalazi i za drugu osobu", navodi se.

Kantonalni veterinarski inspektor koji je proglasio epidemiju na području općine Ilijaš, naložio je da se u ovaj problem uključi i MUP KS, te Zavod za javno zdravstvo koji je zadužen da prati pojavu zoonoze.