BiH
317

Do sada u BiH ušli deseci kamiona s humanitarnom pomoći

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je pripremila Odluku o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina i potrebnog inspekcijskog nadzora za sve pošiljke humanitarnog karaktera namijenjene poplavama ugroženim područjima i proslijedila je Vijeću ministara BiH na hitno usvajanje.

Na osnovu te odluke sve humanitarne pošiljke trebaju biti najavljenje Ministarstvu sigurnosti BiH ( 033/492-754), koje će potom obavještavati UIO o svakoj pošiljci koja pristiže u BiH kako bi bila ocarinjena po pojednostavljenoj carinskoj proceduri na granici i odmah upućena u područje kojem je roba namijenjena, izjavio je Agenciji Fena portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Iz Uprave apeliraju na sve koji žele dopremiti neku humanitarnu pošiljku da je najave Minstarstvu sigurnosti BiH da bi ono na vrijeme obavijestilo Upravu i roba odmah prošla graničnu liniju BiH.

"Poželjno je da oni koji doniraju robu imaju dokumentaciju u smislu ko je donator, a ko je krajnji korisnik te robe, te specifikaciju robe da bi bilo lakše kontrolisati uvoz humanitarnih pošiljki", kazao je Kovačević.

Po njegovim riječima do danas su u BiH ušli deseci kamiona i manjih vozila s humanitarnim pošiljkama namijenjenim poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini iz nekoliko evropskih zemalja.

Uglavnom se radilo o hrani, odjeći i lijekovima.