BiH
0

Do maja 2015. prvi stub Trebevićke žičare

FENA
Gradski vijećnici su danas s 23 glasa za usvojili Odluku o realizaciji projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare".

"Jako nam je bitno iz formalno-pravnih odnosa da bismo mogli poduzimati bilo kakve druge radnje da imamo akt, odluku Gradskog vijeća da bismo uopšte krenuli u proceduru, rješavanje imovinskopravnih odnosa i s Kantonom, GRAS-om da podnosimo zahtjev", kazao je novinarima Aljoša Čampara, dogradonačelnik Grada Sarajeva

Kazao je da prvo što će uraditi jest podnošenje zahtjeva za urbanističku saglasnost, što će odrediti smjernice za sam glavni projekt. Potom će uslijediti glavni projekt a nakon toga procedura odabira najpovoljnijeg izvođača radova.

Tek poslije toga krenut će se u samu realizaciju građevinskih, tehničkih radova i svega onog što proizilazi iz samog projekta.

"Za sada imamo samo idejni projekt a subjekti koji učestvuju u ovom projektu su, pored Grada, Općina Stari Grad, GRAS, Kanton Sarajevo, Evropska komisija, Ambasada Švicarske u BiH, i drugi subjekti koji su jako dobro shvatili važnost projekta. Svi imaju želju i bitno im je da se ovaj projekt realizira na dobrobit građana cijele BiH kao i turista", kazao je Čampara.

Dodao je da će Trebevićka žičara imati veliki turistički efekt.

Na pitanje da li će ta žičara koštati predviđenih šest miliona KM i da li će se raditi na starim ili novim stubovima Čampara je kazao da je vrlo teško sada reći nešto više o tome dok se ne uradi glavni projekt i dok ne dobijemo ponude potpisnika izvođača radova.

"Vjerujemo da u ovom trenutku, kakva je ekonomsko- socijalna situacija, da će cijena biti nešto niža u odnosu na to kakve su bile arhitektonske cijene. U ovom trenutku ne može nas koštati više, jer je Edmond Offerman, donator žičare iz Švicarske, ponudio šest miliona KM, a ta donacija podrazumijeva elektroinstalacije i elektromotor koji predstavlja srce žičare", rekao je Čampara.

Što se tiče opreme koja je uskladištena u Butmiru, Čampara ističe da će se tek vidjeti da li je ta oprema u skladu s evropskim standardima i u kojem obimu će se ona moći koristiti.

"Na kraju nam ostaju samo građevinski radovi, polazna i dolazna stanica bit će porušene jer će biti napravljene nove. Do maja 2015. godine treba biti postavljen prvi stub", naglasio je Čampara.

Vijećnici su po skraćenom postupku također usvojili i Program međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2014.godinu, kao i Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana “Robno-transportni centar u Halilovićima",

Prijedlog odluke o usklađivanju plaća i naknada gradskih vijećnika i funkcionera Grada Sarajeva bit će, nakon pauze, na raspravi vijećnika.