BiH
0

Do kraja godine u KS će se uspostaviti putnički planer

Klix.ba
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo uz podršku Sarajevske razvojne agencije SERDA-e radi na uspostavljanju putničkog planera Kantona Sarajevo.

Taj planer će biti dio umreženog sistema putničkih planera zemalja jadranske regije čija uspostava će posjetiteljima i putnicima na tom području omogućiti sve informacije o najbržim rutama za putovanje, kao i mogućnostima i načinima kombinovanja različitih sredstava putovanja.

Tim povodom danas je upriličena prezentacija navedenog planera za predstavnike kantonalnih ministarstava kao i institucija u čijem je interesu njegova izrada.

"Cilj je uspostavljanje integrisane jadranske putničke platforme koja bi objedinila podatke iz javnog prijevoza na jednom mjestu. Građani bi putem informacione aplikacije tim podacima mogli pristupiti direktno putem mobilnih telefona ili drugih elektroničkih uređaja na jezicima deset zemalja", istakao je ministar saobraćaja KS Mujo Fišo. On je kazao da je to trend u Evropi koji će pospješiti mobilnost putnika, ali i omogućiti im da što prije dobiju podatke o mjestima koja ih interesuju.

Dodao je da će implementacija ovog planera omogućiti i bolje snalaženje turista na području našeg kantona, a poslužit će i za promociju turističke ponude u KS-u.

Prema riječima direktora SERDA-e Ševkije Okerića, uspostava integrisane jadranske putničke platforme trebala bi biti okončana do kraja ove godine. To se odvija u okviru projekta pod nazivom "Informacioni sistem za putnike u Jadranskoj regiji TISAR. Projekt je vrijedan oko 2.180.000 EURA, a realizuju ga Ministarstvo saobraćaja KS i SERDA sa partnerima iz Italije, Grčke Hrvatske i Slovenije.