BiH
0

Do kraja godine nova organizacija pružanja zdravstvenih usluga u KS

Klix.ba
Do kraja mjeseca juna 2016. godine biće donesen Program zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo koji je osnova za reorganizaciju zdravstvenih ustanova, saopšteno je iz Press službe KS.

Današnji sastanak premijera Kantona Elmedina Konakovića i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj sa direktorima 13 javnih zdravstvenih ustanova je, kako je istaknuto, posljednji u nizu sastanaka i dogovora održanih na ovu temu. Radna grupa sa predstavnicima svih nivoa zdravstvene zaštite će finalizirati ovaj dokument do kraja juna, a onda će se, prema specifičnim okolnostima i poslovima krenuti u optimalniju organizaciju zdravstvene djelatnosti u Kantonu Sarajevo.

Ministrica Ademaj i ovaj put je naglasila da će Program reorganizacije biti u osnovi usklađivanje sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti sa pravilima struke i potrebama pacijenata:

"Mi u reformu moramo krenuti i ne postoji ni jedan razlog da od toga odstupimo. Niko u novoj organizaciji neće ostati bez posla i svako će u skladu sa svojim kvalifikacijama biti raspoređen na odgovarajuće radno mjesto. Razgraničavanje nivoa zdravstvene zaštite biće provedeno, tako ćemo dobiti racionalniju organizaciju, a pacijenti će imati jasan put gdje koju zdravstvenu uslugu mogu dobiti", naglasila je ministrica Ademaj. Jedinstvenom metodologijom finansiranja koja će pratiti cjelovit Program zdravstvene zaštite, sredstva će pratiti vrstu usluga i njihov obim a što će biti jedini kriterij finansiranja ovih ustanova.

Medicina rada, medicinska zaštita studenata i pripadnika MUP-a neće moći obavljati djelatnosti porodične medicine što trenutno rade i što nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Uz to, usluge specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite će biti u ingerenciji bolnica ili poliklinika, a ne u sastavu Domova zdravlja kao što je to sada slučaj.

Postojanje registracije pacijenata na više adresa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatak adekvatnog liječenja za ovisnike o drogama i drugim opijatima, manjak ili višak radnog prostora u pojedinim ustanovama, ljekari koji u nekim ustanovama rade i po 16 sati dnevno dok u drugim te norme su i ispod obaveznog radnog vremena, preklapanje poslova u različitim ustanovama, nedostajuća oprema i kadrovi u drugim, neke su pojave koje urušavaju cjelokupan zdravstveni sistem i zbog toga se moraju provesti izmjene na koje ne gledaju svi blagonaklono. Premijer Konaković ističe da je sadašnji sistem dotrajao te da se mora prepraviti:

"Nijedna reforma nije bezbolna, ali u zdravstvu je neizbježna. Do kraja juna ćemo imati plan reorganizacije i u narednih šest mjeseci trebamo svi zajedno da ga provedemo. Dosta dugo smo se dogovarali, neće svi biti najzadovoljniji, ali mi moramo zbog pacijenata i ljudi koji rade u zdravstvu krenuti u ove procese" poručio je premijer Konaković na današnjem sastanku sa direktorima javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.