BiH
0

Do kraja godine fekalni kolektor na Bjelašnici

FENA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić sa saradnicima, direktorom KJU za zaštićena prirodna područja Osmanom Delićem i izvršnim direktorom pogona "Kanalizacija" u KJKP "VIK" Nerminom Drndom, obišli su u petak radove na rekonstrukciji fekalnog kolektora Bjelašnica-Igman-Hadžići.

U toku je rekonstrukcija dijela kolektora dužine od 1.850 metara na potezu od Radave vode do skakaonica na Kabalovu.

Radovi teku predviđenim tempom i do sada je zamijenjeno oko 1.400 metara dotrajale kanalizacione mreže do Planinarskog doma "Bosanski zambak".

Preostali radovi bi trebali biti završeni do kraja godine ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale.

Kako je naglasio Drnda, cilj ovog projekta je sprječavanje isticanja fekalnih otpadnih voda u podzemlje slivnog područja, odnosno izvorište rijeke Bosne.

  • Na taj način štitimo kvalitet vode Vrela Bosne, ali i kvalitet podzemnih voda u Sarajevskom polju odakle se crpi voda za piće, istakao je Drnda.

Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji ovog dijela kolektora je 460.000 KM.

Sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su iz kredita Svjetske banke iz tzv. komponente "A" za rekonstrukciju kanalizacione mreže.

Završetkom ovih radova bit će rekonstruisano pet od ukupno 18 kilometara dugog kolektora.

Ministar Jusić očekuje da će se realizacija ovog važnog projekta nastaviti i to na dionici Mrazište-Kabalovo u dužini od tri kilometra.

  • Također je riječ o prioritetnoj dionici sa stanovišta neutralisanja negativnih uticaja otpadnih voda na podzemlje. Za ovu namjenu potrebno je izdvojiti oko 1.500.000 KM, dodao je Jusić.

Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo i KJKP "Vodovod i kanalizacija" konkurisali su za ova sredstava preko Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te se očekuje da bi uskoro mogla biti i odobrena.

Radove na rekonstrukciji kolektora od Radave vode do skakaonica na Kabalovu izvodi firma "Mibral", saopćeno je iz Pres-službe KS-a.