Jelko Kacin
0

"Do kraja godine bez viza"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Član radne grupe za zapadni Balkan u Evropskom parlamentu Jelko Kacin smatra da će građani BiH do kraja godine putovati bez viza u zemlje EU. Kacin je izrazio zadovoljstvo što je BiH dobila Akcioni plan za članstvo za NATO, ali je naglasio da taj proces ide previše sporo.

On je danas novinarima u Sarajevu rekao da BiH i dalje ispunjava uslove radi približavanja EU i naglasio da bi neprovođenje odluke Suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić i Finci" značilo da nisu ispunjene obaveze države prema nacionalnim manjinama.

"BiH će dobiti Predsjedništvo koje će biti izabrano na štetu prava manjina. Koliko će BiH trebati da to popravi, to ne znam'', rekao Kacin.  

Dokle god BiH ne bude ispunila obaveze prema svojim manjinama, upozorio je Kacin, ona neće imati prava da postavlja pitanje da li može dobiti nešto više od onoga što ima u ovom momentu.  

On je naglasio da su evropske institucije  donijele političku odluku da sve države zapadnog Balkana imaju evropsku pespektivu, ali je dodao da dinamika tog približavanja zavisi isključivo od svake zemlje pojedinačno.