BiH
0

Do kraja godine 600.000 nezaposlenih u BiH

NINA
Udruženje nezaposlenih u BiH uputilo je apel nadležnima na svim nivoima vlasti da hitno pristupe smanjenju opterećenja na plate zaposlenih koje u prosjeku u FBiH iznose oko 70%.

Iz tog udruženja su uputili apel zbog, kako ističu, svakodnevnog zabrinjavajućeg broja nezaposlenih u BiH koji bi do kraja ove godine mogao doseći 600.000.

Udruženje se također zalaže za učinkovitiji rad inspekcijskih službi, a s tim u vezi i povećanje kontrole poslovanja privrednih subjekata. “Kada bi ova nelogičnost bila ispravljena brojni poslodavci bili bi u mogućnosti da prijave radnike koji rade na crno i izmire svoje obaveze prema državi, a stopa nezaposlenosti u BiH bi se znatno smanjila”, smatraju u Udruženju nezaposlenih u BiH.

Prema njihovom mišljenju, pored smanjenja broja evidentiranih u zavodima za zapošljavanje osjetno bi bio povećan i priliv sredstava u proračun koja bi se mogla usmjeriti u programe stimuliranja poljoprivrede i malog biznisa, samozapošljavanje, pokretanja industrije, vraćanje državnih kredita i povećanje penzija.