HSP BiH
0

"Do kad će se Dodik i Vlajki šaliti s bh. Hrvatima?"

FENA
Hrvatska stranka prava (HSP) BiH još jedanput upozorava na pogubnost politike koju trenutno provode određene stranke s hrvatskim predznakom, koje u sve većoj mjeri šuruju s Miloradom Dodikom, a samim time i jednim novim oblikom velikosrpske politike, koja sve više jača na području BiH, stoji u saopćenju iz HSP-a.

U prilog tome idu i izjave novoizabranog potpredsjednika Republike Srpske (RS) iz reda "hrvatskog" naroda Emila Vlajkija, koji se ovih dana ne libi izjaviti kako će njegov prioritet u sljedeće četiri godine biti čuvanje ustavne pozicije RS-a, njene ekonomske održivosti, borba protiv kriminala te razvijanje specijalnih i paralelnih veza sa svim zemljama regije, a prvenstveno s Hrvatskom.

Na pitanje kakva treba biti pozicija Hrvata u procesu ustavnih promjena u BiH, Vlajki je rekao da se i Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, mora dozvoliti da imaju svoju teritorijalnu jedinicu, ali da se ona ni na koji način ne može formirati na račun RS-a. Po njegovim riječima, treći entitet treba obuhvatati kantone s hrvatskom većinom, a da maksimalistički zahtjevi pojedinih hrvatskih političara iz Federacije BiH, po kojima bi u njega trebalo uključiti i dijelove Posavine i srednje Bosne, nisu mogući.

"Dakle, gospoda bi nam dali entitet, koji nam i pojedini hrvatski političari godinama obećavaju varajući nas i lažući, ali da nikako ne zadiremo u srednju Bosnu ili Posavinu. Da se razumijemo, riječ je o hrvatskim krajevima srednje Bosne i Posavine jer Hrvati žele samo svoj, nikako tuđi teritorij, pa se mi u HSP-u s razlogom pitamo tko je tu lud ako neki zadovoljno trljaju ruke kada čuju da nam "velikodušna gospoda" iz Banje Luke, kao što su Dodik i Vlajki, daju dva-tri kantona, misleći prvenstveno na prostor od Kupresa do Neuma.

"Hrvatska stranka prava ovom prilikom podsjeća kako je nama Hrvatima u BiH više davao i Slobodan Milošević nego što to čine današnji "prijatelji" hrvatskog naroda Milorad Dodik i Emil Vlajki. Pri tome, naravno, nikada ne propuste naglasiti kako diranja u RS nema. Dakako, zaborave spomenuti kakvo je etničko čišćenje nad Hrvatima manjeg bh. entiteta učinjeno budući da je tu ne tako davno bilo nastanjeno oko 220.000 Hrvata, a danas ih je ostalo svega nekih 10.000."

"Rane bliske prošlosti još nisu zacijelile, a dok god budemo iz Banje Luke primali poruke kakve primamo ovih dana i inače posljednjih mjeseci, ne želimo saradnju s takvim 'prijateljima' našeg naroda", poručuju iz HSP-a.

HSPBiH još jedanput želi istaknuti kako želi "hrvatski entitet koji bi sačinjavalo pet kantona s hrvatskom većinom u BiH".

"Sve ostalo što se tiče ustavnih promjena u BiH bio bi novi veliki poraz hrvatske politike u BiH, a narodu je previše svih tih poraza", stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH.