BiH
5

Do daljnjeg prekinut uvoz lijekova i medicinske opreme preko Aerodroma Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo od 23. maja ove godine ne prima uvozne cargo pošiljke deklarirane kao lijekove, odnosno medicinska sredstva iz razloga što ne postoje garancije da će biti ispoštovani rokovi dopuštenog skladištenja koje je utvrdila Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Naime, Međunarodnom aerodromu Sarajevo dostavljeno je Mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH upućeno Upravi za indirektno oporezivanje – Regionalnom Centru Sarajevo po kojem se u Airport Cargo Centru, zbog neposjedovanja odobrenja za obavljanje djelatnosti prometa na veliko lijekova i medicinskih sredstava, skladištenje lijekova i medicinskih sredstava, koji zahtijevaju uslove čuvanja na sobnoj temperaturi može vršiti najduže 36 sati, a za skladištenje proizvoda koji zahtijevaju posebne uslove čuvanja ne postoji mogućnost skladištenja ni do 36 sati, ukoliko nije pribavljeno odobrenje za obavljanje djelatnosti prometa lijekovima na veliko.

"Ne nalazeći uporište u zakonskim i podzakonskim propisima kojima je uređena ova djelatnost u BiH, kao i činjenicu da posjedujemo Odobrenje za obavljanje poslova skladištenja lijekova i medicinskih sredstva koje je izdala Uprava za indirektno oporezivanje – Regionalni centar Sarajevo, po kojem nam je u skladu sa članom 60. Zakona o carinskoj politici utvrđen rok za privremeno skladištenje ove vrste robe u trajanju od 20 dana, obratili smo se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH sa zahtjevom za davanje mišljenja. Zbog nedobijanja zatraženog mišljenja zatražen je i održan sastanak u Banjoj Luci s predstavnicima Agencije, te je tom prilikom dato pojašnjenje razloga i načina privremenog skladištenja lijekova i medicinskih sredstva u Airport Cargo Centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te ukazano na neutemeljenost datog mišljenja Upravi za indirektno oporezivanje – Regionalnom Centru Sarajevo", navodi se u saopćenju JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Aerodromu Sarajevo je 12. maja dostavljeno traženo mišljenje po kojem može skladištiti lijekove i medicinska sredstva koji zahtijevaju uslove na sobnoj temperaturi ili ne zahtijevaju posebne uslove čuvanja do 48 sati, a lijekove i medicinska sredstva koji zahtijevaju posebne uslove čuvanja do 12 sati.

"Imajući u vidu da su u istoj pravnoj stvari dostavljena dva različita mišljenja, kao i kratkoću utvrđenih rokova, koje špediteri, odnosno uvozinici sa velikom sigurnošću ne mogu ispoštovati, te suočeni sa mogućim sankcijama kako Agencije za lijekove BiH tako i nadležne Carinske ispostave, da će svako odstupanje od pomenutog mišljenja biti tretirano kao kršenje zakonskih propisa uz izricanje adekvatnih sankcija, Međunarodni aerodrom Sarajevo je obustavio do daljnjeg prijem cargo pošiljki deklariranih kao lijekovi ili medicinska sredstva, o čemu je prethodno obavijestio avioprijevoznike, kao i odgovarajuće špeditere, odnosno uvoznike.

Svjesni posljedica ovakve odluke, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ponovo smo 23. maja uputili akt sa zahtjevom za preispitivanje datih mišljenja kako sa aspekta njihove pravne – zakonske utemeljenosti, tako i sa aspekta posljedica koje ona imaju na ugroženu populaciju stanovništva BiH – bolesnike", navedeno je u saopćenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.