Vizija Michaela Spindeleggera
0

"Do 2020. sve zemlje zapadnog Balkana u EU"

FENA
Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger ocijenio je u četvrtak, prilikom izlaganja pred visokim zvanicama na Ekonomskom fakultetu u Beču, da je njegova "vizija za Evropu da do 2020. sve države zapadnog Balkana budu primljene u Uniju" i izrazio nadu da će Sporazum o pridruživanju Srbije biti uskoro prihvaćen.

"Očekujem da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom narednih mjeseci konačno biti odobren od zemalja članica EU", naglasio je Spindelegger.

Govoreći o prioritetima austrijske vanjske politike u ovoj godini, on je podvukao da Beč ima vodeću ulogu na Balkanu kao "advokat tog regiona", i da je interes Austrije da zemlje tog regiona brzo budu uvedene u EU.

"Predznaci su dobri da će 2010. biti godina zapadnog Balkana za EU. Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora i deblokade pregovora s Hrvatskom, EU je dobila slobodne ruke i može da ponovo stavi na vrh svoje agende približavanje regiona", ocijenio je Spindelegger.

On je istakao da će Austrija svojim partnerima na Balkanu na putu u Ervopu svakako dalje pružati dosljednu podršku.

"Moja vizija za Evropu je da do 2020. u EU primimo sve države zapadnog Balkana", objasnio je Spindelegger svoj stav o konačnom cilju za Balkan.

"Samo vjerodostojna i opipljiva evropska perspektiva svih zemalja Balkana stvara stabilnost i sigunost, koja je važna našim preduzećima u ovom susjednom regionu", poručio je šef austrijske diplomatije.

On se nada da će iduće godine "početak" u tom pogledu biti napravljen s prijemom Hrvatske.

"Potom ne smijemo zastati", podvukao je Spindelegger.

On je rekao da se Hrvatska nalazi na "jasnom kursu u pravcu članstva u EU, i da su i drugim partnerima na Balkanu otvorena vrata za dalje korake približavanja".