Anton Kasipović
0

Do 2010. godine integrirani univerzitet u RS-u

FENA
Vlada Republike Srpske spremna je uložiti dodatna sredstva da bi u tom bh. entitetu do 2010. u potpunosti zaživio koncept integriranog visokoškolskog obrazovanja, izjavio je danas entitetski ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović.

On je na Trećoj konferenciji visokog obrazovanja u Banjoj Luci rekao da se domaća akademska zajednica mora aktivnije uključiti u ispunjavanje svih uslova Bolonjskog procesa.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS-a (ANURS) Rajko Kuzmanović smatra da se samo znanjem, naučnim i stvaralačkim radom, ostvarivanjem Bolonjskog procesa i uključivanjem u evropski obrazovni program može ići ukorak s modernim vremenom.

Kuzmanović je, obraćajući se učesnicima konferencije, iznio i stav da je neophodno otkloniti dileme o "sukobu“ javnih i privatnih univerziteta, koji treba da se organiziraju po istim, kvalitetnim kriterijima, i da imaju korektnu saradnju.

"Javljaju se i ozbiljna mišljenja da treba vršiti korigovanje u modelu integrisanog univerziteta, naročito u statusu fakulteta, finansiranja i drugog“, kaže Kuzmanović, uz ocjenu da postoji i strah da se primjenom bolonjskog modela sve više udaljavaju nauka i naučnoistraživački rad od univerziteta iako to mora biti nerazdvojivo.

Na ovoj dvodnevnoj konferenciji o visokom obrazovanju u RS-u učestvuju profesori i javnih i privatnih univerziteta, a o iskustvima u toj oblasti govorit će i stručnjaci iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.