BiH
0

DNZBiH o eventualnom povratku Fikreta Abdića u Krajinu

FENA
Fikret Abdić
Fikret Abdić
Demokratska narodna zajednica (DNZ) BiH održala je danas u Bihaću konferenciju za novinare vezano za eventualni povratak Fikreta Abdića u Veliku Kladušu.

Naime, Povjerenstvo za prijevremeni otpust u Republici Hrvatskoj je 12. decembra donijelo odluku o izlasku Fikreta Abdića na slobodu u martu 2012.

Fikret Abdić do danas nije donio odluku o eventualnom povratku u Veliku Kladušu, Krajinu i Bosnu i Hercegovinu, istakao je predsjednik DNZ-a BiH Rifat Dolić.

Po njegovim riječima, tu odluku će donijeti vjerovatno tek nakon što postane slobodan čovjek iako su pojedini bh. mediji već pokušali da to prikažu kao događaj visokog rizika po mir i stabilnost u Krajini.

DNZBiH žali što, kako kaže, neki mediji iz Sarajeva i ovog puta u Krajini, u interesu nekih političkih lobija, pokušavaju realizirati strategiju "zavadi pa vladaj kako bi Krajini poklonili podjele i sukobe, a za sebe uzeli glasove i vlast".

Dolić smatra da je jedini snažan motiv za povratak Abdića u njegovoj želji i volji da pomogne u novom podizanju Agrokomerca te izgradnji povoljnijeg i zdravijeg ambijenta za razvoj i zapošljavanje, jer mu najteže pada ekonomsko zaostajanje i nezaposlenost.

U DNZ-u naime smatraju da Fikret Abdić zajedno s radnicima, dioničarima i graditeljima Agrokomerca i uz partnerski odnos vlasti za kratko vrijeme može pokrenuti ovaj nekadašnji gigant.

Iako za masovan doček Fikreta Abdića vlada ogromno zanimanje, ne samo u Velikoj Kladuši nego i u cijelom Unsko-sanskom kantonu (USK) i šire, kako tvrde u DNZ-u, ova stranka neće organizirati nikakve ceremonije koje bi mogle kod bilo koga pobuditi emocije ili na bilo koji način destabilizirati stanje u Krajini.