Zaključak sastanka
0

DNZ, SDP, HSP: Vlast u BiH treba hitno formirati

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlast u Bosni i Hercegovini treba hitno formirati, zaključak je sastanka predstavnika DNZ-a BiH, SDP-a BiH i HSP-a BiH, održanog u utorak u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini te o mogućem učešću DNZ-a BiH u parlamentarnoj većini.

Detaljniji dogovor i konkretizacija eventualnog učešća DNZ-a u parlamentarnoj većini uslijedit će na sastanku koji će biti održan 3. marta između delegacija DNZ-a BiH i SDP-a BiH.

Stranke su usaglasile da je vrijeme da se formira vlast i da se napokon počne s ispunjavanjem uvjeta i obaveza koje Bosna i Hercegovina ima na evropskom putu.

Demokratska narodna zajednica Bosne i Hercegovine smatra da je odugovlačenje s formiranjem vlasti kontraproduktivno za budućnost Bosne i Hercegovine i da nanosi nemjerljivu štetu Bosni i Hercegovini na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu.

"Također, ne možemo se oteti utisku da je međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini u ovom momentu neodlučna i da tu neodlučnost krije iza izjava da je odgovornost na domaćim vlastima i da se domaći političari moraju dogovoriti, iako je svaki put do sada itekako intervenirala i asistirala i, naravno, proces formiranja vlasti i ključne reforme su se mnogo brže odvijale", navedeno je u saopćenju pristiglom iz DNZ-a BiH.

DNZBiH je stava da vlast mora biti formirana na načelima dijaloga, međusobnog uvažavanja i punog konsenzusa o ravnopravnom učešću predstavnika konstitutivnih naroda i ostalih građana Bosne i Hercegovine i da svako rješenje koje ne bude u skladu s tim nema svoju budućnost i dugoročno će štetiti Bosni i Hercegovini.