BiH
0

DNS: Vojni poligon u Glamoču ugrožava stanoviništvo

FENA
Glamoč
Glamoč
Vojni poligon u Glamoču ugrožava povratak i sigurnost stanovnika, smatra Demokratski narodni savez (DNS) RS-a.

Povodom tragične pogibije mladića iz Glamoča Duška Domuzina početkom ove sedmice, ova stranka zahtijeva oštru reakciju institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Ministarstva odbrane, i reguliranje prostora vojnog poligona, "koji od samog početka predstavlja prepreku" povratku stanovnika u dijelove Glamočkog polja gdje se nalazi, a evidentno je da "sve češće ugrožava i sigurnost" stanovnika koji tu žive.

DNS u saopćenju podsjeća da je osim nedavne pogibije Duška Domuzina i ranije bilo više sličnih incidenata poput aktiviranja bombe i ranjavanja pastira Duška Ivetića iz sela Petrovo Vrelo prošle godine.

"S obzirom na prilike u Bosni i Hercegovini smatramo da institucije Republike Srpske moraju da vode računa i štite interese povratnika u Glamoč i naselja u Glamočkom polju", stav je ove stranke.

Za stanovnike Glamoča moraju se stvoriti sigurnosni uvjeti, dalji povratak i ekonomska eksploatacija prirodnih resursa. "U okviru tog zalaganja DNS smatra da ne postoji nikakva potreba da vojska BiH koristi poligon i objekte u Glamočkom polju i da te resurse treba vratiti stanovnicima kao ekonomski potencijal potreban daljem razvoju. S obzirom na krajnju svrhu i brojnost vojske BiH, ovaj poligon se očigledno planira za potrebe NATO-snaga zbog čega i jeste stav DNS-a da od ove lokacije kao vojno interesantne vojska BiH treba da odustane", stoji u saopćenju.