BiH
0

DNS: Raditi na razvoju poljoprivrede

FENA
Iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) su saopćili da je poljoprivredna proizvodnja jedno od rješenja za unapređenje ekonomske situacije, socijalne stabilizacije, te značajan izvor za samozapošljavanje i zapošljavanje u Republici Srpskoj (RS).

Na prostoru tog bh.entiteta prije 25 godina obrađivano je, kako navode, oko 2,2 miliona hektara poljoprivrednih površina, a danas se obrađuje svega oko milion hektara.

"DNS će raditi na brzom razvoju poljoprivrede, prije svega, savremene industrijske poljoprivredne proizvodnje, ali i na podsticaju svih oblika vlasništva i života od poljoprivrede, kao i na korištenju svih raspoloživih zemljišnih površina koji služe kako za izvoz i učešće na evropskom, ruskom i drugim tržištima, tako i za proizvodnju za unutrašnje tržište i individualne potrebe", tvrde iz DNS-a.

Smatraju da treba uvesti sistem subvencija kao što je onaj u Evropskoj uniji, te usvojiti zakonska rješenja koja će omogućiti da se subvencije i podsticaji isplaćuju bez zadržavanja sredstava i time ubrza razvoj.