BiH
22

Dnevnom centru potrebna pomoć: Nedostatak hrane, higijenskih potrepština i edukativnog materijala

FENA
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pod motom "Znanje je moderno, znanje je cool" u Dnevnom centru za djecu koja obavljaju rad na ulicama Kantona Sarajevo održane su aktivnosti edukativno-zabavnog karaktera, učenje kroz igru.

Članice tima projekta "Znanjem u borbi protiv maloljetničkog prestupništva - Kreativno znanje kao model prevencije maloljetničkog prestupništva" ukazale su, u okviru projekta kroz te aktivnosti, na potrebu preveniranja društveno neprihvatljivog ponašanja, drugačijeg modela učenja i spoznavanja, te neophodnost rada sa štićenicima koji spadaju u tu kategoriju.

Kroz forme crtanja i slikanja, društvenih igara, te modeliranje plastelinom, akcent je stavljen i na druženje, te provođenje kvalitetnog vremena sa djecom.

Svjesno potreba Centra, Udruženje dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu (ZZUNSA) poklonilo je i reporomaterijal u svrhu omogućavanja nastavka radno-okupacionih aktivnosti kako u Dnevnom centru, tako i u KJU Disciplinskom centru za maloljetnike.

Naime, Dnevni centar pomaže jednoj od najugroženijih kategorija, maloljetnoj djeci iz socijalno ugroženih porodica koja su izložena radu na ulici, prosjačenju i opasnosti od trgovine ljudima.

"Uslijed sve većeg broja korisnika, s tendencijom daljnjeg rasta, Dnevni centar se suočava s nedostatak prehrambenih namirnica, edukativnog materijala, higijenskih potrepština", saopćio je organizator.

U okviru projekta s djecom su radili studenti koji su najbolji na fakultetima koje pohađaju, asistenti fakulteta i stručni suradnici.

Projektom se promoviraju vrijednosti nauke, obrazovanja, kulture, umjetnosti, predstavlja nešto čime se želi utjecati na svijest djece i mladih, te im na taj način ponuditi alternativu za eventualno devijantno i prestupničko ponašanje.

"Ujedno, članice tima Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu koje su provodile taj projekt ukazale su na stalnu potrebu skretanja društvene pažnje na marginu na kojoj su te kategorije djece, uz poruku da je svako dijete važno", navodi organizator.