BiH
0

Đurić: Budućnost održivog razvoja Posavine u proizvodnji energije iz biomase

FENA
Gordana Đurić
Gordana Đurić
Direktorica Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci i profesorica Poljoprivrednog fakulteta Gordana Đurić ocijenila je danas da poljoprivrednici u Distriku Brčko i općinama Šamac, Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje u bosanskoj Posavini, ali i šire, imaju veliki potencijal da proizvode energiju iz poljoprivredne biomase - biodizela, bioetanola i bioplina - iz otpada i ostataka iz poljoprivredne proizvodnje, kao i energetskih usjeva.

"Bioplin se može koristiti za proizvodnju električne energije i toplotne energije, ali i za proizvodnju biometana koji se dalje može koristiti kao pogonsko gorivo ili uvesti u mrežu prirodnog plina. U pogledu tečnih biogoriva, biodizel i bioetanol se koriste kao pogonska goriva za motorna vozila, kao čisto gorivo, ali iz tehničkih razloga najčešće se ipak miješaju s fosilnim gorivom", istakla je Đurić.

Dodala je da su Distrikt Brčko i općine Šamac, Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje u bosanskoj Posavini te Vukovarsko-srijemska županija u posavskoj regiji na teritoriji Republike Hrvatske, pretežno poljoprivredna područja zbog čega su bila u fokusu projekta "ABCDE Posavina", koji su u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH 2007. - 2013. proveli Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci i Energetski institut "Hrvoje Požar" iz Hrvatske.

Po njenim riječima, Studija poljoprivrednog tržišta, koja je nastala kroz projekt "ABCDE Posavina", utvrdila je da je područje Posavine bogato kvalitetnim poljoprivrednim zemljištem, ali neodgovarajuća i usitnjena proizvodnja sa niskom produktivnošću onemogućava ekonomsko iskorištavanje ovih potencijala. Također, regiju karakteriše iseljavanje i starenje stanovništva što predstavlja barijeru za daljnji razvoj poljoprivrede. "Najveći potencijal u Posavini ima distrikt Brčko, a najmanje općina Domaljevac-Šamac. Kako stočarsku proizvodnju na području Posavine karakterišu mala domaćinstva, realno je izgraditi nekoliko centralizovanih bioplinskih postrojenja, koja bi sa sirovinom snabdijevala veći broj farmi. U tom slučaju, uz dobru organizaciju centralizovanih postrojenja i poljoprivrednika, bilo bi moguće iskoristiti 50 odsto raspoloživog stajskog đubriva", naglasila je Đurić.

Istakla je da je, u pogledu biogoriva, posmatrano nekoliko biljnih vrsta za proizvodnju biodizela (uljana repica, soja) te za proizvodnju bioetanola (kukuruz, šećerna repa). Realno je za očekivati da se potencijalni proizvođač radije odluči za proizvodnju bioetanola iz kukuruza, nego iz šećerne repe čiji uzgoj je zahtjevniji i skuplji, a u slučaju biodizela, vjerojatnije je da se kao sirovina koristi uljana repica koja je jeftinija u odnosu na soju.

Đurić je zaključila da Distrikt Brčko i općine Šamac, Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje u bosanskoj Posavini te Vukovarsko-srijemska županija u posavskoj regiji na teritoriji Republike Hrvatske imaju veliki potencijal proizvodnje energije iz poljoprivredne biomase, koja pruža poljoprivrednicima mogućnost da povećaju proizvodnju, smanje troškove, zarade dodatna primanja i izgrade održivi razvoj poljoprivrede u tom dijelu BiH.

Također, značajan izvor energije je i otpad iz prehrambeno -prerađivačke indsutrije, posebno proizvodnje mesnih prerađevina, što će biti u fokusu daljeg zakedničkog rada partnera u projektu ABCDE Posavina, saopćeno je danas iz Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci.