Primjer dobrosusjedstva
1

Đukanović: Crna Gora i BiH nemaju neriješenih pitanja

FENA
Istina je da Bosna i Hercegovina i Crna Gora nemaju nijedno neriješeno pitanje i nema diskoniuiteta u odnosima između dvije zemlje, izjavio je premijer Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za BHT.

Đukanović je kazao da suradnja između BiH i Crne Gore može biti dobar primjer i drugima u regionu.

Izrazio je uvjerenje da će Crna Gora i BiH kroz finalizaciju nekih pitanja kao što je pitanje razgraničenja među državama na području bivše Jugoslavije biti podsticajni time da bi mogle potpisati prvi sporazum o razgraničenju između dvije države na području bivše Jugoslavije.

"Odnosi Crne Gore i BiH predstavljaju odličan primjer dobrosusjedstva, konstruktivne suradnje i vjerujem da i dalje mogu predstavljati prilog i podsticaj drugima da u regionu gradimo i stvaramo sve kvalitetnije odnose i da na taj način stvaramo najubjedljiviju legitimaciju koja će nas preporučivati za evropsko i evroatlansko društvo", kazao je Đukanović.

Govoreći o odnosima u regionu i situaciji u vezi sa odnosima između Srbije i Kosova te mogućnosti da Srbija prizna neovisnost Kosova, premijer Crne Gore je kazao da je optimista na bazi onoga što emituju akteri nove državne politike u Srbiji.

"Sa promjenom vlasti u Srbiji sada imamo pojačane napore da se zaostatak prevaziđe i to se najupečatljivije vidi na novoj ispoljenoj političkoj volji da se uspostavi dijalog sa Kosovom i da taj dijalog vodi postupnom rješavanju svih problema koji danas opterećuju te dvije države", kazao je Đukanović.