BiH
0

Đonlagić: U BiH mora doći do temeljitih promjena

FENA
Mirsad Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Mirsad Đonlagić (SBBBiH) smatra da u Bosni i Hercegovini mora doći do temeljitih promjena, uključujući ozbiljne i korijenite reforme.

"Ukoliko želimo da se popravi život ljudi u BiH, političke strukture moraju shvatiti da se moraju promijeniti", kazao je novinarima Đonlagić, komentirajući dosege i akcente rasprave koja je o reformskoj agendi BiH vođena na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Istovremeno, upitao se kako da se promjene one strukture koju su ovu zemlju u proteklih 20 godina dovele u aktuelno stanje, navodeći da je, prema izjavama ozbiljnih analitičara, BiH u zaostajanju devet do deset godina u odnosu na zemlje zapadnog Balkana, koje se, također, nalaze na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Dokument (reformska agenda) je možda preambiciozan i ne vidim kapacietet/potencijal da se to što je tamo zacrtano može provesti, ukoliko u protekloj godini dana imamo jedan potpuno neefikasan politički sistem", navodi Đonlagić.

Na upit o tome što je po njemu rješenje, odgovorio je da ovakav dokument treba BiH, "ali da bi neko realizirao ono što stoji u tom dokumentu, mora da bude kredibilan, mora da dođe do ozbiljnih promjena, te da moraju da se promijene ne samo pojedinci, nego i institucije i da mnogo ozbiljnije rade..."