BiH
83

Đonlagić: Ovi izbori su referendum o tome kako nam je bilo protekle četiri godine

FENA
Pred nama, pred svim građanima BiH je jednostavna odluka: hoćemo li nastaviti kao i do sada ili krenuti odlučno u promjene. Ovi izbori su referendum o tome kako nam je bilo protekle četiri godine - kazao je za Agenciju Fena prof. dr. Dženan Đonlagić, nosilac liste Demokratske fronte - Željko Komšić za Parlament Federacije BiH.

Govoreći o očekivanjima za predstojeće opće izbore kada je u pitanju Parlament FBiH, Đonlagić je istakao da su ovi izbori referendum o tome kako nam je bilo protekle četiri godine.

  • Oni koji su sada na vlasti tvrde da zemlja ide u pravom smjeru. Mi u DF-u se s tim ne slažemo jer vjerujemo da moramo krenuti odlučno u promjene. Očekivanja su da budemo konstruktivan faktor s ciljem stabilizacije prilika u Federaciji BiH i da budemo stranka koja će biti u parlamentarnoj većini. Zadnju riječ će reći građani i građanke BiH i kakva god bude njihova odluka, mi ćemo to poštovati – istakao je on

Na pitanje ukoliko bi bio izabran u Parlament Federacije BiH, šta će mu biti prioriteti, Đonlagić je kazao da su prioritet svih prioriteta ekonomske reforme. Odmah pokrenuti inicijativu za usvajanje seta reformskih zakona za zaustavljanje daljnjeg ekonomskog propadanja zemlje.

Prema njegovom mišljenju, četiri su ključna reformska paketa u 2015. godini i to: reforma sistema oporezivanja u cilju podrške privrednicima i stabilizacija javnih finansija, poboljšanje poslovnog ambijenta, industrijske strategije, reforma javnog sektora.

Osim nezaposlenosti, Đonlagić je mišljenja da su najveći problemi sa kojima se građani Bosne i Hercegovine i Federacije BiH suočavaju pravna nesigurnost, nepravda, sistemska korupcija, nekvalitetna usluga javne uprave, neadekvatna zdravstvena zaštita.

Na pitanje po čemu se Demokratska fronta-Željko Komšić razlikuje od ostalih stranaka u zemlji, Đonlagić je kazao da DF-u nije nijedna stranka na vlasti.

  • Naš protivnik je stanje u ovoj zemlji, stanje u kojem živi ovaj narod. Niko drugi ne može raskrstiti sa postojećom politikom u ovoj zemlji osim nas - naglasio je Đonlagić.

Dodao je da se Demokratska fronta - Željko Komšić, od stranaka u vlasti, razlikuje i po beskopromisnom poštenju i predanosti viziji BiH kao zemlje jednakih ljudi na svakom njenom koraku i zemlje jednakih mogućnosti.

  • Pred nama, pred svim građanima BiH je jednostavna odluka: hoćemo li nastaviti kao i do sada ili krenuti odlučno u promjene. Ovi izbori su referendum o tome kako nam je bilo protekle četiri godine. Oni koji su sada na vlasti tvrde da zemlja ide u pravom smjeru. Mi u Demokratskoj fronti - Željko Komšić se s tim ne slažemo jer vjerujemo da moramo krenuti odlučno u promjene – kazao je u za Agenciju Fena prof. dr. Dženan Đonlagić, nosilac liste DF-Željko Komšić za Parlamernt Federacije BiH.