BiH
104

Đonlagić: Mislim da sjednica Parlamenta FBiH neće biti do završetka Lokalnih izbora

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić kazao je za Klix.ba kako misli da sjednice Parlamenta FBiH neće biti održane do završetka lokalnih izbora.

Nakon što je HDZ BiH tražio odgađanje sjednica Parlamenta FBiH zbog toga što su zastupnike ove stranke u više navrata preglasali koalicioni partneri iz SDA i SBB-a, Đonlagić je rekao kako smatra da je u FBiH riječ o vještačkoj političkoj krizi.

"Mislim da je ovo pokazivanje mišića pred lokalne izbore koji će biti održani ove godine. Sve je ovo u svrhu predizborne kampanje jer pored ove vještački prikazane krize ta koalicija na federalnom nivou savršeno dobro funkcioniše kada su u pitanju imenovanja po stranačkoj liniji u javnim preduzećima", kazao je Đonlagić.

On je dodao kako se SDA i HDZ BiH pokušavaju na ovaj način stvoriti sliku da se bore za ono za šta se zalažu.

"Oni svakako ciljaju na bošnjačko i hrvatsko političko tijelo. Nakon lokalnih izbora siguran sam da će sve tačke dnevnog reda prolaziti na sjednicama Parlamenta FBiH", kazao je Đonlagić.

Šef Kluba zastupnika DF-a rekao je da se ovakvo postupanje vladajuće koalicije najviše održava na građane entiteta s obzirom na to da će baš oni i trpjeti štetne posljedice ovakvog političkog djelovanja.

"Građani nemaju nikakve koristi od ovoga s obzirom na to da niti jedna od ključnih ekonomskih reformi u ovoj godini nije usvojena. To su stvari koji bi se direktno odrazile na smanjenje stope zaposlenosti i porast BDP-a", rekao je Đonlagić.

Naveo je i da su Izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane za oporezivanje toplog obroka suprotne reformskoj agendi što će dovesti do novih otpuštanja.

"Obje stranke moraju pokazati da nisu tačne percepcije građana ove zemlje. U kontekstu SDA to je da ova stranka ispunjava sve želje HDZ-u BiH, a u slučaju HDZ-a BiH kako se oni bore samo za hrvatska prava", smatra Đonlagić.

Podsjetio je i da je HDZ BiH tražio da se sa dnevnog reda skidaju zakonska rješenja koja uređuju stvari na nivo Federacije BiH.

"Sve ono što se treba urediti na nivou Federacije BiH na neki način blokiraju. Primjer je Zakon o šumama koji bi trebao urediti tu oblast u smislu da se upravljanje stavi na raspolaganje entitetu dok HDZ BiH insistira da ostane na kantonalnom. To čine kako bi nastavili imati ekskluzivitet upravljanja resursima na području gdje imaju vlast", zaključio je Đonlagić.