BiH
2

Đokić s delegacijom MMF-a razgovarao o izmjenama Zakona o radu u RS

FENA
Petar Đokić
Petar Đokić
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođena šefom misije za BiH Ron Van Rodenom razgovarala je danas s ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Petrom Đokićem o donošenju novog zakona o radu u Republici Srpskoj (RS).

Đokić je istakao da su Vlada i Narodna skupština RS-a svojim programom odlučile da, do kraja godine, donesu novi zakon o radu koji će biti prilagođen postojećim tržišnim uslovima i usklađen s međunarodnim konvencijama iz oblasti radnog zakonodavstva.

Tokom sastanka ukazano je na različite stavove koje o ovom pitanju imaju dva najvažnija socijalna partnera Vlade u socijalnom dijalogu - Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca.

Predstavnici MMF-a smatraju da je neohodno uvođenje veće fleksibilnosti u zakonske odredbe u smislu zapošljavanja radnika s ciljem da se tržište rada učini fleksibilnijim i na taj način poveća i sama zaposlenost, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Đokić je najavio da će, u najskorije vrijeme, biti održan tripartitni sastanak na kome će biti razmatrana analiza postojećeg Zakona o radu i razmjenjeni stavovi učesnika u socijalnom dijalogu.