40 specijalnih vozila u funkciji
0

Đipa: Situacija na terenu dobra, prohodne saobraćajnice 1. i 2. prioriteta

Piše: Dalibor Bošnjak
Snijeg koji je počeo padati tokom noći sa četvrtka na petak u Sarajevu nije stvorio probleme u saobraćaju jer su specijalna vozila zimske službe KJPK Rad reagovale na vrijeme i uklonila snijeg sa saobraćajnica.

Kako je za portal Klix.ba potvrdio glasnogovornik KJKP Rad Ahmed Đipa, 40 specijalnih vozila zimske službe su na terenu, a saobraćajnice prvog i drugog prioriteta su prohodne, kao i linije javnog gradskog prevoza.

"Situacija je na terenu je dobra. Imamo 40 specijalnih vozila zimske službe na ulicama četiri općine koje su u nadležnosti našeg preduzeća, a to su Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Saobraćajnice prvog i drugog prioriteta su prohodne, kao i linije javnog gradskog prevoza. Prvi izlazak specijalnih vozila je bio u jedan sat poslije ponoći. Naša vozila su na terenu i vrše posipanje soli te razgrtanje snijega s obzirom da su se stekli uslovi za razgrtanje zbog snježnog pokrivača od 10 cm. Preduzeće KJKP Rad nije nadležno za čišćenje saobraćajnica u općinama Vogošća, Ilijaš, Ilidža i Hadžići", rekao je Đipa.

U većem dijelu zemlje saobraća se otežano i usporeno zbog snijega, a na dionicama u Hercegovini saobraćajnice su mokre i skliske, saiopćeno je iz Asocijacije auto-moto klubova u BiH.

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Temperature zraka u 7 sati su iznosile: Bjelašnica -7, Kupres -4, Bihać, Drvar -2, Bugojno, Livno, Sanski Most -1, Sarajevo, Gradačac, Jajce, Tuzla, Zenica 0, Goražde 1, Mostar 3, Stolac, Čapljina 5 i Neum 6.

Visina snijega izmjerena u 7 sati je iznosila 121 cm na Bjelašnici, 6 u Bugojnu, 9 u Drvaru, u Gradačcu i Livnu 4, Jajcu 3, Sanskom Mostu 15, Sarajevu 10, Tuzli 2 i Zenici 1 cm.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, susnježicom i snijegom u Bosni. Očekivana temperatura u Bosni je između -4 i 2, a u Hercegovini od 6 do 10 stepeni.

U Sarajevu nas očekuje oblačno vrijeme sa snijegom. Temperature će biti između -1 i 1 stepen.