BiH
4

Đikić: Elite političkih partija se ponašaju kao mali bogovi u BiH i sve zavisi od njih

Piše: M. Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
Dragan Slipac (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina se ni ove godine na dan obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije nema čime pohvaliti. Prema nedavnim izvještajima nazadovali smo za osam mjesta na skali Transparency Internationala kada je riječ o ovoj oblasti, jer naše vlasti nisu učinile apsolutno ništa kako bi se situacija promijenila.

Ovaj dan se obilježava već 13 godina u BiH. Svake godine izvještaji su isti. Zakazale su vlasti koje nisu izmijenile zakonodavstvo i uhvatile se u koštac s gorućim problemom koji se ukorijenio u sve segmente društva i "razdire" ekonomiju zbog koje standard pada sve niže i niže. U očima svijeta postali smo zemlja u kojoj se stvari mogu "završiti" na "drugi način" mimo procedura i zakona.

"U istraživanjima su političke stranke ocijenjene kao najkorumpiranije u posljednjih nekoliko godina. Sudstvo i tužilaštvo su apsolutno neefikasni kada vidimo procese u vezi sa slučajevima korupcije u posljednjih pet godina. Prošla godina je najgora prema rezultatima, jer su bila samo tri procesuirana slučaja na Sudu BiH, od kojih je jedan presuđen osuđujućom, a dva oslobađajućom presudom", rekao je Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH.

Građani ističu da su segmenti zdravstva, obrazovanja i policijskih snaga najkorumpiraniji, a Đikić ističe da rezultati istraživanja to pokazuju jer se s ovim segmentima obični građani najčešće susreću.

"Kada su prijemni ispiti tada je obrazovanje na prvom mjestu, a kada nisu ispiti tada se taj nivo ocjene korupcije u obrazovanju spusti. Prije nekoliko dana vidjeli smo izvještaj TI-a u kojem smo pali za osam mjesta jer nismo ništa uradili u planu zakonodavnog okvira u posljednje četiri godine. Sada očekujemo od novih vlasti, bez obzira na to ko je činio, da zaista krenu prema evropskom putu i probiju deadlock koji imamo prema EU, ne zbog same EU već kvaliteta života građana", rekao je Đikić.

Prema istraživanju Udruženja Centar za razvoj medija i analize, korupcija nas svake sekunde košta 47 KM. Taj novac je mnogo veći nego nečija dnevnica ili mjesečna socijalna pomoć. Prema izvještaju OECD-a o korupciji stranih državljana, država članica u kojima je presuđeno 400 slučajeva u posljednjih 15 godina, korupcija "košta" 13,8 miliona dolara po slučaju. Najveći primaoci mita su upravo direktori javnih preduzeća.

"Od svih slučajeva koji dolaze na tužilaštva i procesuirani su, samo 1,4 posto se odnosi na korupciju, što je malo. Elite političkih partija se ponašaju kao mali bogovi u BiH i sve ostalo zavisi od njih. Parlamenti su direktno pod njihovom kontrolom. Što se dogovore 2-3 predsjednika političkih stranaka to bude i usvojeno. Prodaja javnih preduzeća je u njihovom domenu jer postavljaju Upravne odbore i menadžmente tih preduzeća, a javna preduzeća služe kao krave muzare za političke partije ili političke elite", rekao je Đikić.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson kazao je kako je korupcija ozbiljan problem u BiH koji uništava ekonomiju.

"Prema skorašnjem istraživanju možemo reći da je BiH zemlja u kojoj imamo drugu najveću percepciju građana o prisutnosti korupcije. Komesarka Mogherini i komesar Hahn, koji su bili u Sarajevu prošle sedmice, istakli su da više nisu potrebni slogani i riječi, već rezultati i implementacija, te želja da organi vlasti u BiH daju ovom pitanju vrhunski prioritet. Korupcija onemogućava ekonomski razvoj, ometa strana ulaganja, povećava troškove poslovanja i vlasti nemaju drugog izbora nego da ostvare napredak u ovom polju", rekao je Ferguson.

Zamjenik direktora za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Dragan Slipac kazao je kako se od samog osnivanja agencije od nje puno očekivalo, te da javnost i ne zna šta agencija radi i koji su joj ciljevi.

"Očekivalo se da ćemo hapsiti ljude po uzoru na USKOK. Međutim, mandat agencije je nešto sasvim drugo. Kroz saradnju sa Ambasadom Velike Britanije u BiH napravili smo strategiju saradnje s medijima jer želimo javnosti reći ko smo i šta želimo postići. Agencija ima preventivni karakter i trenutno radimo na planu prevencije integriteta sa institucijama na svim nivoima, vršimo obuke i želimo da agencija bude centralna tačka oko koje će se okupljati svi segmenti društva, institucije, akademska zajednica i građani, kako bi stvorili široki front za borbu protiv korupcije", rekao je Slipac.