I dame se razumiju u ICT
94

FOTO / Djevojke na radionici izrađivale softver za Android telefone

Piše: D. T.
Povodom obilježavanja 26. aprila - Međunarodnog dana žena u informaciono-komunikacijskim tehnologijama (ICT) u Banjoj Luci je održana dvodnevna radionica pod nazivom "Izrada web-aplikacija i softvera za Android telefone".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radionica, na kojoj je učestvovalo dvanaest djevojaka iz četiri banjalučke srednje škole, održana je u organizaciji i prostorijama Inovacionog centra Banja Luka.

U prethodna dva dana, učesnice su kroz interaktivno predavanje pod vodstvom mladog njemačkog poduzetnika Michaela Haslera prošle korake stvarnog procesa razvoja softvera.

"Veoma sam zadovoljna radionicom, bilo je lijepo družiti se, a naučili smo nešto novo. Ovo nije jednostavan posao, ali zanimanja iz oblasti IKT-a ne vidim kao tipično muška i smatram da ih jednako dobro mogu obavljati i muškarci i žene, što smo dokazale i na ovoj radionici”, rekla je jedna od učesnica radionice.

Nakon treninga, Michael Hasler je naveo kako razvoj softvera za Android telefone, kao i izradu web-aplikacija u potpunosti vidi kao ravnopravan ženski posao.

"Zadovoljan sam radom i pokazanim rezultatima. Djevojke su savladale i primijenile sve što sam ih učio", zaključio je njemački stručnjak, koji je informatiku diplomirao na Univerzitetu u Cirihu.

Po završetku radionice učesnicama su uručene diplome i prigodne nagrade, a tri najsretnije su otišle kućama sa FREND paketom i mobilnim telefonom, što je bio poklon sponzora.