RS
0

Djevojka u Banjaluci zaražena virusom H1N1?

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS, Ranko Škrbić jučer je u popodnevnim satima izjavio da postoji sumnja da je 24-godišnja djevojka u Banjaluci zaražena svinjskom gripom što bi bio prvi takav slučaj u BiH.

"U popodnevnim časovima dobili smo informaciju da imamo prvu osobu koja je zaražena virusom gripe H1N1, odnosno influence tipa 'A'. Riječ o 24-godišnjoj djevojci koja je u Banjaluku doputovala iz Južne Amerike u posjetu porodici", rekao je Škrbić juče na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Škrbić kaže da se sumnja da je djevojka zaražena, jer je bila pozitivna na takozvani brzi test, ali da će se znati da li je i oboljela, nakon što stignu rezultati analiza sa instituta "Torlak" iz Beograda i referentnog laboratorija iz Londona.

Ministar je naveo da je djevojka iz Južne Amerike doputovala 26. juna, a da nakon dva dana dobila prve blaže simptome, te je zatražila pomoć u Kliničkom centru.

On je rekao da su testirani i članovi djevojčine porodice, koji prema prvim rezultatima, nisu zaraženi ali su na posmatranju.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko dana bilo je još nekoliko osoba u Banjaluci, koje su imale simptome ove gripe, ali su brzi testovi bili negativni.

Škrbić je naglasio da nema razloga za paniku, jer je riječ o gripi koja izaziva manji procenat smrtnosti, od sezonskog. On je rekao da je Klinički centar na vrijeme nabavio dovoljnu količinu lijekova, testova i zaštitnog materijala i da će liječenje oboljelih, ako ih bude, biti besplatno, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.

"Važno je da građani na svoju ruku ne uzimaju nikakve lijekove, jer neadekvatna upotreba može izazvati daleko veću štetu, nego korist", poručio je Škrbić i dodao da ne treba piti antibiotike koji u ovom slučaju ne pomažu.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Amela Lolić rekla je da brzi testovi nisu u potpunosti pouzdani da bi se moglo 100 posto tvrditi da je djevojka zaista i zaražena.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za zaštitu zdravlja Janja Bojanić dodala je da su ove osobe za koje se sumnja da bi mogle da budu zaražene i dalje na posmatranju u trajanju 10 dana, koliko traje inkubacija.

Bojanićeva je kazala da se preventivne mjere najviše tiču lične higijene, pranja ruku, kašljanja u maramicu i provjetravanja prostorija.

Prema njenim riječima, ne treba prilaziti mogućem oboljelom bliže od metar i po, dodavši da je virus vrlo osjetljiv i da ga uništavaju sredstva za dezinfekciju, te da ne može dugo opstati van organizma.