Doboj
0

Djevojčice drogirane i zatvarane u kaveze

Sarajevo-x.com/Dnevni avaz
Nusreta Spasenić, Milodanka Borčić i Snježana Minić, majke tri maloljetnice iz Dervente, jučer su protestirale ispred zgrade Okružnog tužilaštva u Doboju zbog, kako su izjavile, nepravde koja se čini prema njima.

Majke su od glavnog okružnog tužioca u Doboju Saliha Memića zatražile odgovor o tome kako je moguće da glavni organizatori trgovine ljudima, tačnije njihovom djecom, i navođenja na prostituciju budu na slobodi.

Stravične su priče ovih majki o njihovoj djeci i o tome šta su preživjela. Mnoge su prije navođenja na prostituciju drogirane, a ako bi se koja od djevojčica predozirala, bacane su u kadu punu vode. Skidale su se polugole ili gole i utjerivane su u kaveze.

Zbog trauma koje su doživjele, smještene su u jednu od sigurnih kuća, ali majke ne znaju gdje. Sa njima kontaktiraju jednom u 15 dana putem telefona sa nepoznatog broja.

Da podsjetimo, jedinica MUP-a RS za posebne namjene nedavno je u spektakularnoj akciji izvela raciju u Derventi u nekoliko motela, noćnih barova, sjedišta benzinskih pumpi i stanova kako bi prekinula lanac trgovine ljudima radi navođenja na prostituciju. Povod za akciju bili su pozivi maloljetnih djevojčica za pomoć.

Kada se očekivalo da će devetero osumnjičenih za pomenuta teška krivična djela završiti iza rešetaka, Okružno tužilaštvo pritvorilo je samo Gorana Jeftića (25) iz Derventskog Luga i Slavena Vukovića (38) iz Donjih Vijačana kod Prnjavora.

Čedo Markelić, Milivoje Nović, Mladenko Nović, Husein Selvić, Slobodan Jamedžija, Maja Golub i Miloš Vračević, nakon što su istražiteljima dali izjave, pušteni su kućama.

Ogorčene majke iz Dervente, uz podršku velikog broja građana, u četvrtak, 20. decembra, u Derventi su organizirale proteste, a od jučer se nalaze ispred zgrade Tužilaštva u Doboju.

"Čekat ćemo da se, prije svega, Milivoju Noviću, ali i drugim bogatašima koji su izrabljivali našu djecu, stave lisice na ruke. Ako se to ne desi, uputit ćemo hitne zahtjeve visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, Tužilaštvu BiH, svim nevladinim organizacijama, premijeru RS Miloradu Dodiku i SIPA-i da nas zaštite od napasnika i siledžija koji misle da novcem mogu kupiti našu djecu“, kazala je za Dnevni avaz Nusreta Spasenić.

Majke je jučer primio okružni tužilac Salih Memić i pojasnio im da sedam uhapšenih osoba Tužilaštvo u nedostatku dokaza nije moglo zadržati u pritvoru. Memić se nakon toga nije obratio brojnim novinarima koji su čekali na ulazu.

Za nedjelju majke su zakazale novi veliki protest u Derventi. Ipak, najviše očekuju od SIPA-e i Tužilaštva BiH.