BiH
222

Đermana Šeta, nova savjetnica OSCE-a za netoleranciju prema muslimanima: Trud i rad se isplate

Piše: M. S.
Đermana Šeta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Đermana Šeta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je u martu 2010. godine Dunja Mijatović imenovana za predstavnicu OSCE-a za slobodu medija, Bosna i Hercegovina dobila je još jednu predstavnicu u ovoj organizaciji. Đermana Šeta, magistrica religijskih studija, postala je savjetnica za netoleranciju prema muslimanima pri OSCE-ovom Kabinetu za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Šeta se već nalazi u Varšavi, u Poljskoj, gdje prolazi orijentacijski period za svoju novu poziciju. Prvi utisci su pozitivni, a trenutno se upoznaje o načinu rada organizacije i obavezama njenog novog radnog mjesta.

Ona navodi da joj je drago da su ljudi iz Bosne i Hercegovine dobili priliku da se ozbiljnije bave ovim pitanjima te ovo smatra šansom da se pronađu novi načini da se naša država i naš NVO sektor bolje angažiraju u ovom polju.

Kaže da je i ranije radila dosta na pitanjima tolerancije i diskriminacije u nevladinom sektoru, kao i s Islamskom zajednicom u BiH te da je imenovanje svojevrsna potvrda truda i rada u proteklom periodu.

"Drago mi je što se pokazalo da onda kada se trudimo i kada radimo te kada se zalažemo za ona pitanja koja su važna za društvenu koheziju, da se to na kraju i potvrđuje, i mislim da je to jedna poruka da se trud i rad isplate", rekla je Šeta za Klix.ba te dodala da imenovanje smatra velikom čašću.